Θυμάμαι τη Mέριλιν Μονρόε στο «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» να κρύβει τα γυαλάκια της κάθε φορά που συναντούσε άντρες γιατί νόμιζε πως έτσι έχανε πόντους -πολλούς- απ’ το αδιαμφισβήτητο, αλίμονο, σεξ απίλ της.
Μέχρι που συνάντησε τον καλό της (σόρι, τ’ όνομα του ηθοποιού μού διαφεύγει αυτή τη στιγμή) και της είπε πως ήταν πιο όμορφη, επιπλέον δε και σοφιστικέ, με τα γυαλάκια της.
Καταρχάς, λοιπόν, μην τα φοβάστε. Και ερχόμαστε στο θέμα της ημέρας. Ένα θέμα που ταλανίζει τις περισσότερες από εμάς που έχουμε περάσει τα 40, γιατί είναι μπροστά μας. Ή βρίσκεται καθ’ οδόν: Την πρεσβυωπία.
Τι είναι
Πρεσβυωπία ονομάζεται η δυσκολία ευκρινούς εστίασης σε κοντινά αντικείμενα, πχ διαβάσματος εφημερίδας, αναγνώριση συστατικών φαρμάκων στα κουτάκια κλπ. Πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος. Όλοι οι άνθρωποι μετά τα 40 τους χρόνια παρουσιάζουν αυτήν την εκφύλιση.
Χάνουμε κοινώς την πολυεστιακότητα που έχουμε μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 και ο κύκλος κλείνει στα 57-58. Το θέμα είναι μέχρι τότε, τι κάνεις… Και ειδικά αν είσαι γυναίκα, οπότε θέλεις κάθε στιγμή να δείχνεις και τα υπέροχα μάτια σου!
Συμπτώματα
- Αδυναμία ανάγνωσης σε μια κανονική απόσταση ανάγνωσης
- Οπτική κόπωση
- Πονοκέφαλοι από παρατεταμένη ανάγνωση ή εργασία σε κοντινή απόσταση.
Αντιμετώπιση
Για αρχή, να σου πω ότι περιστασιακή χρήση κοντινής συνταγής γυαλιών μπορεί να δώσει λύση. Σε άτομα που ήδη χρησιμοποιούν γυαλιά για μακρινή όραση, ενσωματώνεται ένας επιπλέον φακός για κοντινή εστίαση. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιούνται φακοί επαφής, ο φακός του ενός ματιού μπορεί να συνταγογραφηθεί για κοντινή όραση, διατηρώντας τον άλλο για καλή μακρινή όραση.
Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας χειρουργικά ή με λέιζερ, χωρίς όμως άψογα, στο 100%, αποτελέσματα. Οι πιο γνωστές, η χειρουργική μέθοδος του Αμερικανού SCHACHAR, όπου εμφυτεύονταν μικροί πλαστικοί κύλινδροι (inplants) στο σκληρό χιτώνα (το άσπρο του ματιού). Επίσης, οι τομές με λέιζερ ή νυστέρι στον σκληρό χιτώνα και οι θερμοκαυτηριάσεις στη περιφέρεια του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Mέθοδοι με λέιζερ (presby-lasik), με ραδιοσυχνότητες (θερμοκερατοπλαστική) και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού ο οποίος αφαιρείται ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί), είναι πολλά υποσχόμενες. Και συνεχώς εξελίσσονται.
Πάντα όμορφη
Σαφώς οι επιλογές στον σκελετό γυαλιών στην περίπτωση που πάσχεις απ’ την ασθένεια δεν ποικίλουν τόσο. Σίγουρα, όμως, αν το ψάξεις καλά, θα βρεις κάποιον που θα ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σου. Έχε, δε, υπόψιν σου πως τα… σηκωτά γυαλιά στο πλάι, όπως της Ανούκ Εμέ στο «Dolce Vita» ή της Mονρόε στην κλασική ταινία που αναφέραμε με Λορίν Μπακόλ και Μπέτι Γκρέιμπλ είναι classic και κολακεύουν τις περισσότερες.
Μακιγιάζ
Όσο για το μακιγιάζ σου, σε αυτό το ενδεχόμενο, να σου επισημάνω πως χρειάζεται να τονίζεις με μάσκαρα και μολύβι τα μάτια σου για να δώσεις ένταση στο βλέμμα σου, που θα καλύπτεται -τεχνηέντως, ελπίζω- λόγω γυαλιών.
Ντονατέλλα Αδάμου