Στην «αυλή» του εμίρη έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ των συνεργατών του που διαχειρίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια πακτωλό χρημάτων για σειρά επενδύσεων από τα νησιά του Ιονίου μέχρι τη Μύκονο και τη Θεσσαλονίκη. Πλέον οι δικηγόροι του Εμιράτου μεταφέρουν σταδιακά εταιρίες στο εξωτερικό προκειμένου να αλλάξουν τα διοικητικά συμβούλια και να μπει, έτσι, φρένο στις διεκδικήσεις εις βάρος της προηγούμενης διοίκησης επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λιβανέζος επενδυτής Κριστιάν Κομέρ. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τουλάχιστον πέντε αγωγές εις βάρος του Pima Group, του ομίλου επιχειρήσεων με έδρα τη Βασιλίσσης Σοφίας μέσω του οποίου έγιναν οι επενδύσεις του Εμιράτου στην Ελλάδα.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον όμιλο, ωστόσο, είναι η αποχώρηση του Τζαμάλ Τζοράτλι, εκ των βασικών στελεχών μέχρι πριν από λίγους μήνες. Ηδη ο Σύρος μηχανικός και γνωστός καλλιτέχνης στον αραβικό κόσμο έχει καταθέσει την πρώτη αγωγή, προσωπικά κατά του Κριστιάν Κομέρ, ενώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ακολουθούν και άλλες για τη διεκδίκηση οφειλών συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ. «Είμαι Ελληνας υπήκοος συριακής καταγωγής, με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου της Συρίας, με σημαντική δραστηριοποίηση στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων ανά την ελληνική επικράτεια, ήδη από το έτος 1990. Παράλληλα, είμαι διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης, με εκθέσεις και έργα που εκτίθενται σε μουσεία στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στη Συρία, στη Ρώμη, στην Κίνα και την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα έργα της τελευταίας μου εικαστικής συλλογής «Silk Road» εκτέθηκαν στο Dalian Modern Museum στην Κίνα, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, έχω λάβει δε πολλές διακρίσεις για το έργο μου αυτό», γράφει Τζαμάλ Τζοράτλι στην αγωγή του που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Οπως αναφέρει ο κ. Τζοράτλι, γνωρίστηκε με τον Κριστιάν Κομέρ το 2009 και εκείνος του ζήτησε να συνεργαστούν. «Το σχέδιο που ο εναγόμενος είχε στο μυαλό του, όπως μου το εξέθεσε όταν γνωριστήκαμε, περιελάμβανε την αγορά, την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση, την εκμίσθωση, τη διαχείριση και την εκποίηση ακινήτων ή συνδυασμό των ανωτέρω, με ή χωρίς τη δημιουργία τουριστικών και επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων και για τον σκοπό αυτόν αναζητούσε τον κατάλληλο συνεταίρο, ο οποίος, εκτός από την απαραίτητη εμπειρία και γνώση της ελληνικής αγοράς, θα έπρεπε να έχει και τις απαιτούμενες επαφές στην Ελλάδα και, φυσικά, τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να υλοποιήσει και να εποπτεύσει αυτές τις επενδύσεις μέχρι την ολοκλήρωσή τους».
Σταθμό στη συνεργασία τους, όπως αναφέρει, αποτέλεσε η αγορά του νησιού Οξυά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, καθώς ήταν η θρυαλλίδα για τις καταριανές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Πολύ γρήγορα ο κύκλος της επενδυτικής μας δραστηριότητας αυξήθηκε, λόγω της ανεύρεσης από εμένα, μέσω καθαρά προσωπικών επαφών μου, του ιδιωτικού νησιού Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο πρότεινα στον εναγόμενο να αγοράσουμε εμείς και να το αναπτύξουμε ως πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα… Η ιδέα αυτή ενθουσίασε τον εναγόμενο και συγχρόνως αποτέλεσε το ερέθισμα για τους επενδυτές του Εμιράτου του Κατάρ, ήτοι τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Hamad bin Khalifa Al Thani, και τον πρόεδρο του Private Engineering Office του εμίρη, Hamad bin Khalifa Abdullah Al-Attiyah, να ασχοληθούν πιο σοβαρά με επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, δεν είχε επίσημη θέση στην εταιρία καθώς εμπιστευόταν πλήρως τον συνεργάτη του. Η συνέχεια όμως δεν ήταν το ίδιο ρόδινη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει τις αμοιβές του. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν συμμετείχα εμφανώς στην εταιρική σύνθεση των άνω εταιριών, παρά την ως άνω συμφωνία συνεργασίας που είχα κάνει με τον εναγόμενο και την ισότιμη συμμετοχή μου, ήταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών του Κατάρ στο πρόσωπό του – δεδομένης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εναγομένου στο Κατάρ, η οποία δήθεν θα διαταράσσετο αν εμφανιζόταν έτερος μέτοχος, πλέον του ιδίου. Καλόπιστα, πλην όμως τελικώς εσφαλμένα, πείσθηκα, συμφωνώντας να συμμετέχω με αυτόν τον τρόπο αφανώς στις ανωτέρω εταιρίες του ομίλου PIMA GROUP». Εκ των υστέρων, όμως, απεδείχθη ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο εναγόμενος ήθελε να παραμείνω αφανής εταίρος και απλός παρακοινωνός στις δικές του συμμετοχές και να μη συμμετάσχω εμφανώς στις εταιρίες που θα συστήναμε για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα ήταν η πρόθεσή του να εκμεταλλευθεί την προσωπική μου εργασία, τις γνώσεις, την εμπειρία, την επιτυχημένη παρουσία και τις γνωριμίες μου στην Ελλάδα, αλλά να μη μου καταβάλει τα συμφωνηθέντα και να δυσχεράνει την τυχόν δικαστική επιδίωξη αυτών εκ μέρους μου», αναφέρει.
Αγωγές και από μισθωτές
Με την αγωγή που κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ο Τζαμά Τζοράτλι ζητά αρχικά να αναγνωριστεί ως αφανής εταίρος (παρακοινωνός) σε 4 εταιρίες συμφερόντων του Κριστιάν Κομέρ, τις Pima S.A., Pima gate A.E., MVO Maatschhappij Voor Ontwikkeling Van Projecten Apeldoor B.V. και Siger Greece A.E., στις οποίες, είτε απευθείας είτε με τη συμμετοχή τους στη σύνθεση άλλων εταιριών, ανήκουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία, όπως το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα, το «One Salonica outlet mall» στη Θεσσαλονίκη, ακίνητα που στεγάζουν μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αττική και το ξενοδοχείο «Aegon» στη Μύκονο. Συνολικά, ο Κριστιάν Κομέρ, με τη συμβολή του Τζαμάλ Τζοράτλι, όπως υποστηρίζει ο ενάγων, είχε συστήσει 19 εταιρίες και είχαν συμφωνήσει να λαμβάνει το 25% των κερδών από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των επενδύσεων αυτών έγινε με χρήματα του εμίρη του Κατάρ, ωστόσο ο Κομέρ είχε προχωρήσει και σε προσωπικές επιχειρηματικές κινήσεις στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Εις βάρος του Pima Group, πάντως, έχουν κατατεθεί αγωγές και από άλλες πλευρές και η συνέχεια θα γραφτεί στις δικαστικές αίθουσες.