Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
8 Απριλίου 2022 11:40
Ροδόχρους ακμή
Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή δερματολογική πάθηση που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο και το ντεκολτέ. Ο ασθενής με ροδόχρους νόσο αντιμετωπίζει κοινωνικές δυσκολίες, καθώς συχνά το ερύθημα προσώπου εκλαμβάνεται ως ντροπή, ενοχή ή ένδειξη χρόνιου αλκοολισμού. Η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, τα φάρμακα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας. Η ροδόχρους ακμή είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, και στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά περίπου στην ηλικία των 30 ετών, με σταδιακή κορύφωσή τους στα 50 έτη. Ένα συχνό χαρακτηριστικό της ροδόχρου ακμής είναι ότι εμφανίζεται σε ευαίσθητο δέρμα. Η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις με την παρουσία των ακάρεων Demodex και ειδικότερα του είδους Demodex folliculorum.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από Δερματολόγο μετά από αξιολόγηση των κλινικών χαρακτηριστικών του δέρματος. Στην καλύτερη κλινική εκτίμηση βοηθούν οι νέες τεχνολογίες δερμοανάλυσης με χρήση π.χ. πολωμένου φωτός, η δερματοσκόπηση και ο κατάλληλος ιατρικός φωτισμός. Είναι σημαντικό να αποκλεισθούν άλλες πιθανές διαγνώσεις που προκαλούν παραπλήσια κλινική εικόνα (π.χ. ερυθηματώδης δισκοειδής λύκος, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, φωτοδερματίτιδες).
ΟΙ 3+1 ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΝΟΣΟΥ:
Διακρίνεται σε 3 στάδια. Στο 1ο στάδιο παρατηρούνται γενικευμένη ερυθρότητα και διακλαδωμένα μικρά αγγεία (couperosis). Στις περισσότερες περιπτώσεις γενικευμένης ερυθρότητας στο πρόσωπο δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια. Οι ευρυαγγείες είναι η διαστολή των μικρών επιφανειακών δερματικών αγγείων. Ο ιατρικός όρος που αντιστοιχεί σε αυτήν την αγγειακή διαστολή είναι η τελαγγειεκτασία. Τα αγγεία διαφέρουν σε διάμετρο ( 0,5-5mm συνήθως) και το χρώμα τους κυμαίνεται από έντονο κόκκινο έως μοβ ή ακόμη και μπλε. Όταν οι διακλαδώσεις στις τελαγγειεκτασίες είναι πυκνές, κυριαρχεί η ερυθρότητα στο πρόσωπο. Στο 2ο στάδιο, η ροδόχρους παίρνει βλατιδο-φλυκταινώδη μορφή με κλινική εικόνα πιο κοντά στην ακμή (φαγέσωρες, μικρά κυστίδια και φλυκταινες). Στο 3ο στάδιο, το υπερτροφικό, υπάρχει έντονη διόγκωση σημείων του πρσοώπου, κυρίως της μύτης (ρινόφυμα) και του μετώπου λιγότερο συχνά (μετωπόφυμα). Το ρινόφυμα και δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ενώ, ειδική μορφή της είναι η οφθαλμική ροδόχρους ακμή ή νόσος.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η θεραπεία για λίγες ημέρες ή εβδομάδες δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη νόσο. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική αγωγή, συνδυασμός τοπικής αγωγής και από του στόματος θεραπεία και τέλος συνδυασμός αυτών με εξατομικευμένες και εξειδικευμένες θεραπείες στο ιατρείο ( χημικό peeling, LASER, LED φωτοθεραπεία, PDT-Φωτοδυναμική Θεραπεία). Τοπικά σκευάσματα με θεραπευτική δράση περιέχουν ουσίες όπως: αζελαϊκό οξύ, μετρονιδαζόλη, νατριούχο σουλφακεταμίδη, θείο, ρετινοειδή, υπεροξείδιο βενζολίου, ιβερμεκτίνη και τη νεότερη βριμονιδίνη. Η απο του στόματος αγωγή μπορεί να είναι αντιβίωση (τετρακυκλίνες ως επί το πλείστον) και ισοτρετινοϊνη. Σε μικρότερη κλίμακα χορηγούνται αντισταμινικά και νικοτιναμίδη, προπρανολόλη ή κλονιδίνη. Οι διεθνείς οδηγίες αντιμετώπισης της ροδόχρους ακμής προτείνουν το συνδυασμό θεραπευτικών σχημάτων για βέλτιστο αποτέλεσμα.
LASER & NΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:
Tα τελευταία χρόνια υπάρχουν εξαιρετικές θεραπευτικές λύσεις για τη ροδόχρου ακμή κυρίως χάριν της χρήσης των LASER τεχνολογιών. Στις τεχνολογίες LASER χρησιμοποιούνται με επιτυχία: τα παλμικά LASER χρωστικής ευρύτερης διάρκειας παλμού στα 595 nm, το παλμικό laser KTP στα 532 nm, το παλμικό laser Nd:YAG στα 1064 nm. Χρήσιμα ενδέχεται να είναι και τα κλασματικά LASER διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τον εκ νέου σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και την ανανέωση με μη παρεμβατικό τρόπο, ειδικά στο φυματώδη φάση της νόσου. Νεότερο θεραπευτικό εργαλείο αποτελούν οι LED (Light Emitting Diode, δίοδος εκπομπής φωτός) Φωτοθεραπείες. Πιο αναλυτικά, με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνεται αντιβακτηριακή δράση. Οι LED Φωτοθεραπείες είναι ανώδυνες, αποτελεσματικές και μη επεμβατικές.
H LASER πλατφόρμα M22 της Lumenis αποτελεί το “χρυσό πρότυπο” στη θεραπεία των αγγειακών βλαβών και της ερυθρότητας σε πρόσωπο και σώμα, όπως περιγράφεται σε 80 και πλέον πρωτότυπες δημοσιευμένες κλινικές μελέτες. Η κλινική εμπειρία του Δερματολόγου και η σωστή επιλογή των παραμέτρων της θεραπείας (μήκος κύματος, φίλτρο, τύπος LASER, διάρκεια παλμού, μέγεθος κεφαλής κοκ) εξασφαλίζουν μια άνετη θεραπεία και καλό αποτέλεσμα σε λίγες συνεδρίες. Προϋπόθεση είναι το δέρμα να μην έχει μαυρίσει. Ιδανικά η Άνοιξη είναι η ευκαιρία για να απαλλαγεί κανείς οριστικά από τις ευρυαγγείες και το διάχυτο ερύθημα σε πρόσωπο και σώμα. Το διπλό κέρδος αυτής της τεχνολογίας, είναι η φωτοανάπλαση της επιδερμίδας, καθώς πυροδοτεί την παραγωγή κολλαγόνου (νεοκολλαγένεση).
Δρ Έφη Μάρκου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
“Δερμοδιαγνωστική Αθηνών”
τ. Επιμελήτρια Karolinska & Karlstad Hospital Σουηδίας