Σχεδόν 3 στους 5 δυσκολεύονται να κοιμηθούν στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19

29 Αυγούστου 2021 07:30

Εάν μετράτε… προβατάκια για να κοιμηθείτε, να ξέρετε ότι αυτή την περίοδο δεν είστε οι μόνοι. Στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19, προβλήματα ύπνου εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σχεδόν 3 στους 5 δυσκολεύονται να κοιμηθούν στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Περισσότεροι από έξι στους 10 δήλωσαν ότι υποφέρουν από κακής ποιότητας ύπνο κατά τη διάρκεια της COVID. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνας των ΗΠΑ.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 991 πολίτες από 79 χώρες, αποκαλύπτει ότι, το 56,5 % των ανθρώπων έχει βιώσει διαταραχές ύπνου στη διάρκεια της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 έως 80 ετών, εκ των οποίων το 72,5% γυναίκες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι, πολλές βραδιές καθυστερούν να κοιμηθούν, ότι βλέπουν συχνά εφιάλτες και λαγοκοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας. Ένας στους πέντε υποστηρίζει ότι ξυπνάει πολλές φορές στον ύπνο του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ταλαιπωρούνται να κοιμηθούν και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι δεν κοιμούνται σωστά και τις περισσότερες φορές προσπαθούν να καλύψουν τις χαμένες ώρες με έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας.

Οι γυναίκες πάντως είναι πιο ευεπίφορες στις διαταραχές ύπνου σε σχέση με τους άνδρες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική ιστοσελίδα «SleepHealth», έδειξε επίσης ότι, το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι ο ύπνος τους επιδεινώθηκε. Βλέποντας πολλούς εφιάλτες, με τους περισσότερους να εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας.

«Συνολικά, οι διαταραχές ύπνου αυξήθηκαν με το 56,5% των ερωτηθέντων μας να αναφέρει κλινικά επίπεδα συμπτωμάτων αϋπνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Επισημαίνει η Δρ. Μέγκαν Πέτροφ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο μέρος της ζωής, όπως ο αέρας, το νερό και το φαγητό. Η υγεία μας διακυβεύεται όταν η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Το νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε, είναι κακής ποιότητας. Αυτό ισχύει επίσης εάν ο ύπνος μας είναι κακής ποιότητας και ανεπαρκής σε ποσότητα», προσθέτει.

ygeiamou