latest

Science speaks: Αυτά είναι τα 9 χαρακτηριστικά της έξυπνης γυναίκας
H MOΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!

”Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο”. Το έχει πει ξεκάθαρα, ξέρεις ποιος; Ο Albert Einstein.

Παρακάτω, σου παραθέτω πορίσματα από έρευνες που καταλήγουν στα χαρακτηριστικά της έξυπνης γυναίκας. Δες σε ποιον βαθμό ανταποκρίνονται σε σένα και αν νιώθεις “ελλειμματική”, κάνε κάτι για να προσθέσεις κι άλλα στον χαρακτήρα σου. Μη ξεχνάς: πτυχία και τα τοιαύτα δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ή έχεις μυαλό ή όχι. Τέλος.

Έξυπνη είναι εκείνη που έχει πίστη στις δυνάμεις της. Είναι συνειδητοποιημένη, αυτόφωτη. Στηρίζεται στον εαυτό της, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν ακούει την άποψη των ανθρώπων που σέβεται. Και των… αντιμαχόμενών της. Κυρίων των ευφυών.

Έξυπνη είναι εκείνη που κάνει ένα βήμα πίσω για να προχωρήσει μπροστά. Δεν έχει πρόβλημα να υπαναχωρήσει στις έριδες. Να ζητήσει συγγνώμη. Να δηλώσει μετάνοια. Να συγχωρήσει. Να δώσει τον πρώτο λόγο στον άντρα της. Γιατί πολύ απλά ξέρει πως δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα. Δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει και τον δευτεραγωνιστικό ρόλο σε κάθε μορφή διαπροσωπικής σχέσης.

Έξυπνη είναι η γυναίκα που στέκεται δίπλα σε αρσενικό που θαυμάζει. Ποτέ μια πραγματικά έξυπνη γυναίκα δεν θα κυκλοφορούσε μ’ έναν άντρα για τον οποίο δε θα ένιωθε περήφανη (στην προκειμένη, φαντάζομαι, ούτε ένας έξυπνος άντρας).

Έξυπνη είναι εκείνη που έχει χιούμορ. Έχει ατάκα, ξέρει να απαντήσει, ξέρει πότε να το κάνει, ξέρει ν’ αυτοσαρκάζεται και ξέρει να το δέχεται. Δεν χάνει, με άλλα λόγια, το παιδί από μέσα της. Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας κι εσύ που μπορείς να λειτουργήσεις εντός ενός τέτοιου ”σχηματισμού” είσαι προικισμένη.

Έξυπνη δεν είναι καιροσκόπος. Δεν περιμένει τις ευκαιρίες. Δημιουργεί μόνη της τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει προσωπικά και επαγγελματικά. Δεν είναι τυχοδιώκτης, δεν πατάει επί πτωμάτων, αλλά έχει φιλοδοξίες. Και δίνεται ως το κόκαλο. Όπως και στον σύντροφό της.

Έξυπνη είναι η πολύπλευρη. Εκείνη που διαβάζει με την ίδια άνεση τα κουτσομπολίστικα περιοδικά , το ”Δεύτερο φύλο” της Σιμόν ντε Μποβουάρ και το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Είναι η γυναίκα που έχει άποψη εμπεριστατωμένη και επιχειρήματα για τα απλά, τα βαριά, τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Κι ας μην είναι ο τομέας της, μπορεί να σταθεί σε κάθε κουβέντα. Γιατί έχει άποψη. Που πηγάζει απ’ τα φαιά της κύτταρα.

Έξυπνη είναι εκείνη που θαυμάζει τις ωραίες γυναίκες. Βλέπεις τη Cindy Crawford και λες ”πού πάει η κακομοίρα στα 50 της και γδύνεται; Υπερεκτιμημένη;” Αν είσαι σε θέση να θαυμάσεις το όμορφο και να παραδεχθείς την ανωτερότητα κάποιου άλλου, είσαι όντως έξυπνη.

Έξυπνη είναι εκείνη που μπορεί να διακρίνει τις περιστάσεις. Να είσαι ”χαμαιλέων”, αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες. Να ξέρεις να σταθείς και να κινηθείς ανάλογα με το τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Να αλλάζεις. Μόνο μία γυναίκα που ξέρει ποια είναι μπορεί να πάρει ”άλλη μορφή”, μη φοβούμενη την ολοκληρωτική ή μερική απώλεια της προσωπικότητάς της. “Ευφυΐα είναι η ικανότητα να αφομοιώνεις νέα δεδομένα”, είχε πει ο Bill Gates.

Μια έξυπνη γυναίκα δεν είναι αλάνθαστη, ούτε τέλεια. Ξέρει ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ν’ αναζητά το καλύτερο. Να μην τα παρατά ποτέ. Στο λάθος, θα ψάξει το θετικό.  Στα δύσκολα, θα σταθεί δυνατή. Κυρίως αν τ’ αντιμετωπίζει οικείος της. Γιατί η έξυπνη έχει εμπιστοσύνη πρώτα απ’ όλα στον εαυτό της και γι’ αυτό εμπνέει και τους ανθρώπους που επιλέγει να έχει δίπλα της.

TIP 

Έξυπνη γυναίκα, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχει και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Ο έρωτας π.χ. σε κάνει τυφλό, έτσι κι αλλιώς. Αυτό, όμως, είναι άλλο επεισόδιο.

EXTRA TIP

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απόρροια ερευνών από βρετανικά κι αμερικάνικα πανεπιστήμια των τελευταίων 15 ετών.

Ντονατέλλα Αδάμου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *