Δεν θα πω ψέματα: Χθες το βράδυ, στο gathering όπου βρέθηκα με το… ταψάκι μου ανά χείρας, είχα μεγάλη επιτυχία! Τα ντιπ γαρίδας μου συγκίνησαν – αν μη τι άλλο. Το μυστικό δεν ήταν μόνο στις ολόφρεσκες γαρίδες, που πήρα πάμφθηνα από αγορά του Πειραιά, αλλά και στο τυρί που χρησιμοποίησα. Και, τέλος, στο… αλκοόλ και τα μυρωδικά! Φτιάξε τα και θα με θυμηθείς.
Στο διά ταύτα και για 8 ντιπάκια, θα χρειαστείς
4 κουταλάκια της σούπας ανάλατο Lurpak -αυτό που αλείφεται εύκολα
αλατοπίπερο,
ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού
έξι πράσινα κρεμμυδάκια που θα ψιλοκόψεις
μια σκελίδα σκόρδου
1/4 κούπας ούζο
λίγο σέλινο
1/2 μικρό μπολάκι τριμμένη παρμεζάνα
αλατοπίπερο
το ψωμάκι που σ’ αρέσει
Εκτέλεση
Λιώσε το βούτυρο, τσιγάρισε πολύ λίγο, 1-2′ τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και ανακάτεψέ τα. Πρόσθεσε την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο σέλινο, αλλά και λίγο νερό: Όλα τα προηγούμενα πρέπει να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βράσε ελαφρώς τις γαρίδες και στη συνέχεια πρόσθεσε το μείγμα που έφτιαξες από πάνω. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 400 βαθμούς. Άφησέ τα όλα για 20-25 λεπτά (τσεκάροντας το χρώμα απ’ τις γαρίδες, θα καταλάβεις πότε ακριβώς πρέπει να βγουν -έχε τον νου σου, όμως, εκεί). Προς το τέλος, πρόσθεσε το ούζο. Ψήσε και τα ψωμάκια σου και σέρβιρέ τα σ’ ένα μπολ, συμπληρώνοντας με ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού. Αυτό ήταν.
Ντονατέλλα Αδάμου