Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
17 Αυγούστου 2021 18:06
Το δρόμο προς το ποινικό ακροατήριο για 13 συνολικά κατηγορούμενους του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου της Folli – Follie ανοίγει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμα που εξέδωσε.
Οι δικαστές δείχνουν το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Kαι συγκεκριμένα τον ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη, τη σύζυγό του Καίτη αλλά και τον γιο τους Τζώρτζη.
Pροκειμένου να δικαστούν για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων που εφόσον στοιχειοθετηθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.
Μαζί τους σε δίκη παραπέμπονται και δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους στελέχη του ομίλου από τους συνολικά 31 αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος
Αξίζει να σημειωθεί πως με το βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπαυσε η ποινική δίωξη για δυο κατηγορούμενους λόγω θανάτου.
Eνώ αποφασίστηκε η παράταση για έξι ακόμη μήνες της προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη.
Oι οποίοι αμέσως μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια το Σεπτέμβριο του 2020 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.
Της έκδοσης του βουλεύματος για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της Folli – Follie είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο.
Pολυσέλιδη πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Άννας Μιχοπούλου για παραπομπή σε δίκη 21 συνολικά κατηγορουμένων της υπόθεσης.
«Ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του υπο-ομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία ενταχθήκαν οι ίδιοι ως μέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρότασή της προς το συμβούλιο η εισαγγελέας καταγράφοντας καρέ – καρέ το εύρος της απάτης με τα πλαστά οικονομικά στοιχεία, τις μεθοδεύσεις και τους παραποιημένους ισολογισμούς.
Το βούλευμα
Τώρα, σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οι υπόλοιπο 10 κατηγορούμενοι της υπόθεσης που παραπέμπονται σε δίκη, είναι βαρύτατες.
Συγκεκριμένα, ενώπιον του ποινικού ακροατηρίου, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν εξηγήσεις για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού.
Kαι κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.
Πλέον, όμως, όλων των παραπάνω κατηγοριών ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.
Aν και το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.
Ποιοι παραπέμπονται
Αναλυτικά, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε δίκη παραπέμπονται: Δημήτριος Κουτσολιούτσος, Γεώργιος Κουτσολιούτσος Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνη Νιώτη, Φραγκίσκος Γρατσώνης, Γεώργιος Αλαβάνος, Γεώργιος Βαρθαλίτης, Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, Qian Γιανονγκ (Jiannong), Κωνσταντίνος Στελλούδης, CHOW WAL SIM (KENIS) και CHAN FONG TIK ERIC.
«Εγκληματική οργάνωση»
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναφέρουν πως από το 2006 οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί.
Συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο.
Αποτιμώντας τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας, οι δικαστές με το βούλευμα που εξέδωσαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κατηγορούμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement) παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα.
Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων είχε καταφέρει να εμφανίζει υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι έστελναν στη συνέχεια τα πλαστά έγγραφα στον υπό – όμιλό της στην Κίνα.
Και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία ευημερούσε και ότι διέθετε μεγάλα αποθέματα.
Επιπλέον, το βούλευμα αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα.
Με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.
Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα.
Και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.
Μέσω αυτών των μεθοδεύσεων και των εγκληματικών ενεργειών, οι κατηγορούμενοι εξαπάτησαν επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια.
Όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά.
Κατάφεραν επίσης να χειραγωγήσουν την αγορά, φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα, τα οποία αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.
Υπενθυμίζεται πως κατά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης, είχαν ακολουθήσει διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε αποδεχθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθε.
Ενώ ο γιος του και η μητέρα του Καίτη φέρονται να ότι είχαν δηλώσει άγνοια για τα όσα συνέβαιναν στην μητρική εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και στη θυγατρική της στην Ασία.
Συγκεκριμένα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια ότι αυτός είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα.
Και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία.
Οι απαλλαγές
Αντίθετα, με τους 13 κατηγορούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με το βούλευμα θα πρέπει να δικαστούν για σειρά βαρύτατων κατηγοριών.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αποφάσισαν απαλλαγή και μη παραπομπή σε δίκη 14 ατόμων (σ.σ. για δυο η δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου).
Οι δικαστές έκριναν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αν και ήταν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, δεν είχαν δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας.
Σύμφωνα με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που του Δ. Κουτσολιούτσου, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli Follie ήρθε στο φώς στις αρχές Μάιου 2018 μετά από καταγγελία στη Νέα Υόρκη του fund Quintessential Capital Management.
Το οποίο είχε υποστηρίξει τότε ότι τα σημεία πωλήσεων είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παρουσιάζει η εταιρία ενώ αμφισβήτησε τον ισολογισμό και ειδικά τα ταμειακά διαθέσιμα επισημαίνοντας τις «μαύρες τρύπες» στην Ασία.
Η Folli Follie αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις. Το fund επέμενε στις κατηγορίες του και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που ξεπερνούσε κάθε φαντασία διασύροντας τη χώρα, την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ακολούθησαν εξονυχιστικές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC αλλά και της οικονομικής εισαγγελίας.