Ήρθε λοιπόν η ώρα και για spring rolls. Γνώρισα μια μαγείρισσα απ’ τη Σαϊγκόν, τουρίστρια που είχε μαγευτεί απ’ την Ακρόπολη και μου αποκάλυψε τα πάντα. Όχι ακριβώς, αλλά δύο πανεύκολες κι εύγευστες συνταγές και τρία υπέροχα ντιπ. Vegeterian όλα, γιατί θέλουμε να διατηρούμαστε εν forme. Έτσι δεν είναι; 管好 自己 的 嘴巴! Καλή όρεξη δηλαδή στα κινέζικα (έμαθα και το κατιτίς παραπάνω, το… συμβολικό).
#1 Γεμιστά με ρύζι με άρωμα γιασεμιού, λαχανικά και κομματάκια μήλου και γλυκόξινο ντιπ
Υλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας
1/2 αγγούρι
2 καρότα
3 φέτες μήλου
1 κ.σ. σόγια
Εκτέλεση
Κόβω τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια, τ’ ανακατεύω όλα μαζί και τα περιχύνω με τη σόγια, ανακατεύοντας πάλι. Τα τσιγαρίζω έπειτα μέχρι να μαλακώσουν και τυλίγω τα ρολά χρησιμοποιώντας φύλλα κρούστας. Στον επόμενο χρόνο, τηγανίζω για λίγο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά.
Συνταγή για ντιπ
Υλικά
350 γραμμάρια ζάχαρη
180 ml ξύδι
450 γραμμάρια κέτσαπ
80 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
#2 Γεμιστά με λαχανικά – focus στην πιπεριά & τα καρότα
Yλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας (περισσεύουν κιόλας)
3 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
1 πράσινη πιπεριά
μισό μικρό λάχανο
προαιρετικά :100 – 200 γρ. αρακά
προαιρετικά : 3/4 φλ. φύτρες φασολιών
3 κ.σ. σόγια
Εκτέλεση
Περνάω απ’ τον τρίφτη τα κρεμμύδια, τα καρότα και το λάχανο και κόβω την πιπεριά σε μικρούς κύβους. Τ’ ανακατεύω όλα μαζί και τα περιχύνω με τη σόγια, ανακατεύοντας πάλι. Τα τσιγαρίζω μέχρι να μαλακώσουν, όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Στη συνέχεια, τυλίγω τα ρολά χρησιμοποιώντας τα φύλλα κρούστας και τηγανίζω για λίγο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Έπειτα τ’ ακουμπάω σε απορροφητικό χαρτί και…finito!
Τip για το πρώτο απ’ τα ακόλουθα ντιπ για τη σάλτσα: Βάζω να βράσουν όλα τα υλικά για λίγο σε ένα κατσαρολάκι. Αν δεν πρόσθετα κορν φλάουερ, θα τ’ άφηνα αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρω.
Στο διά ταύτα τώρα και στην επόμενη φάση: Περνάω απ’ τον τρίφτη τα κρεμμύδια, τα καρότα και το λάχανο και κόβω τη πιπεριά σε μικρούς κύβους. Τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί και τα περιχύνω με τη σόγια, ανακατεύοντας πάλι. Τα τσιγαρίζω μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, τυλίγω τα ρολά χρησιμοποιώντας τα φύλλα κρούστας και τηγανίζω για λίγο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, τ’ ακουμπάω και αυτά σε απορροφητικό χαρτί.
Δύο συνταγές για ντιπ
Α.
3/4 φλ.κ. χυμό ανανά
3/4 φλ.κ. πορτοκαλάδα
1 κ.γ. σόγια
1 κ.σ. αλάτι
προαιρετικά : 1-2 κ.σ. κορν φλάουερ
Β.
1 φλ. καφέ ξύδι
1 φλ.κ. ζάχαρη
1 φλ.κ. χυμό τομάτας
Foodgram tip Φυσικά μπορώ και μπορείτε να συνδυάσετε spring rolls με σούσι. Άφθονες ιδέες -και πεντανόστιμες- ανακάλυψα και θ’ ανακαλύψετε, by the way, και στο (λατρεμένο) Instagram. Επίσης, μπορείτε να κάνετε παραλλαγή με καπνιστό σολομό και ζυμαρικά!
Ντονατέλλα Αδάμου