Έρευνα αποδεικνύει πως το stress που συσσωρεύουμε στον οργανισμό μας κρύβεται ακόμη και στις τρίχες των μαλλιών και μάλιστα είναι εύκολα ανιχνεύσιμο
Στο άμεσο μέλλον, τα… μαλλιά μας ίσως είναι αυτά που θα μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά για την ψυχική μας υγεία, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών, που εντόπισε έναν πιθανό συσχετισμό μεταξύ των μαλλιών και του στρες που νιώθουμε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μέξικο Σίτι και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης ανακάλυψαν ότι τα μαλλιά ίσως είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα επίπεδα του στρες που βιώνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS Global Public Health.
Η ομάδα μελέτης ανέλυσε δεδομένα από δείγματα μαλλιών 881 γυναικών από διάφορες περιοχές του Μεξικό. Καθώς και 398 γυναικών από την Ισλανδία. Κανένα δείγμα δεν κόπηκε στο αρχικό στάδιο, καθώς οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν και τη ρίζα. Ενώ στη συνέχεια κάθε τρίχα κόπηκε σε μήκος 3 εκατοστών. Σημειώνεται ότι τα μαλλιά μακραίνουν κατά μέσο όρο 1 εκατοστό κάθε μήνα. Επομένως τα τρία εκατοστά που κράτησαν οι μελετητές αποκάλυπταν στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο. Κάθε εθελόντρια συμπλήρωσε, επιπλέον, ένα ερωτηματολόγιο. Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το στρες που ένιωσε ότι βίωσε τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», που εκκρίνεται στα επινεφρίδια, ανιχνεύεται και στα μαλλιά. Αφού επιβεβαίωσαν την παρουσία κορτιζόλης στις τρίχες των μαλλιών. Οι ερευνητές θέλησαν, σε δεύτερο στάδιο, να ανακαλύψουν κατά πόσο αυτές οι ποσότητες σχετίζονταν με τα επίπεδα στρες που ένιωθαν οι άνθρωποι.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Αφότου εξέτασαν τα δείγματα μαλλιών και ανέλυσαν τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, οι μελετητές χώρισαν τα αποτελέσματα σε 5 ομάδες. Οι οποίες αντικατόπτριζαν τα επίπεδα άγχους των συμμετεχουσών. Διαχωρίζοντας τις ομάδες με αριθμητικές βαθμολογίες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, τελικά, έναν συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα άγχους που ανέφεραν οι εθελόντριες και τις ποσότητες κορτιζόλης που βρέθηκαν στα δείγματα των μαλλιών τους. Όσο πιο πολύ στρες βίωναν, τόση πιο πολλή κορτιζόλη εντοπιζόταν στα μαλλιά τους.
Συμπερασματικά οι μελετητές εξέφρασαν πως τα επίπεδα κορτιζόλης των μαλλιών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας σημαντικός βιοδείκτης. Που αποκαλύπτει τα επίπεδα στρες που βίωσε κάποιος στο πρόσφατο παρελθόν. Επεσήμαναν, τέλος, ότι για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, μια τέτοια έρευνα θα έπρεπε να λάβει υπόψη της και άλλους παράγοντες. Που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό. Όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή η ύπαρξη καλοηθών όγκων, σύμφωνα με το ygeiamou.
φωτογραφία: unsplash