Σύλλογος Ονηλατών Λίνδου ” Ο ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ “

26 Αυγούστου 2019 15:08

 

Το επάγγελμα του ονηλάτη με τα γαϊδουράκια ξεκίνησε στη Λίνδο το 1953 από ένα τυχαίο γεγονός. Όταν τα γαϊδουράκια μετέφεραν εμπορεύματα στο χωριό στης Λίνδου από άλλα χωριά, οι έμποροι τα άφηναν στην κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα στο νερό και μετέφεραν τα πράγματα με τα χέρια μέσα στο χωριό για να τα πουλήσουν στους κατοίκους. Τότε ένας τουρίστας που είχε επισκεφθεί την Λίνδο ζήτησε από ένα παιδάκι που έπαιζε στην πλατεία να τον πάει μια βόλτα με τον γάιδαρο και να τον βγάλει μια φωτογραφία. Το παιδί το έκανε κι αυτός για να το ευχαριστήσει του έδωσε κάποια χρήματα. Ενθουσιασμένο το παιδί κάθε μέρα περίμενε να κάνει βόλτα κάποιον στην πλατεία. Στην πορεία αγόρασαν γαϊδουράκια και επειδή τα παιδιά ήταν ανήλικα, εργάζονταν μαζί με την μητέρα τους. Στο πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε να εργάζονται μόνο ενήλικες και με την προϋπόθεση να είναι από την Λίνδο ή να έχουν παντρευτεί γυναίκα από το χωριό.

Το επάγγελμα αυτό συνεχίζεται έως σήμερα εποχιακά για την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Κάθε ονηλάτης έχει περισσότερα από δύο γαϊδουράκια με σκοπό αυτά να ξεκουράζονται και να μην εργάζεται πάντα με τα ίδια ζώα, αλλά και για την αναπαραγωγή και προστασία του είδους. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κάποιος που θα επισκεφθεί την Λίνδο από τον αριθμό των στάβλων που υπάρχουν περιμετρικά του χωριού.

Σήμερα στην Λίνδο ζούνε 550 γαϊδουράκια και εργάζονται 80 από αυτά. Υπάρχει μάλιστα και σύλλογος με την ονομασία Σύλλογος Ονηλατών Λίνδου ” Ο ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ “. Ο ρόλος του συλλόγου είναι να διατηρεί το χωριό και την διαδρομή πάντα καθαρή και ασφαλή για την σωστή μεταφορά τον επιβατών στο κάστρο της Λίνδου. Και το τονίζω ασφαλή, γιατί το 80% τον επιβατών είναι παιδιά. Επίσης φροντίζει ώστε η σίτιση των ζώων να είναι σωστή και να τους προσφέρεται η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα. Σε όλους τους σταθμούς υπάρχει νερό και σκιά. Το δρομολόγιο διαρκεί 15 λεπτά, διασχίζοντας τον παραδοσιακό οικισμό του χωριού και στην πορεία τον πέτρινο δρόμο που υπάρχει στην περίμετρο μέχρι την Ακρόπολη της Λίνδου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ