Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
7 Οκτωβρίου 2020 21:07
Το στήθος είναι και παραμένει σύμβολο θηλυκότητας. Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή πριν κάποια χρόνια ήταν απαγορευτική τεχνική. Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και η αποκατάσταση να μην είναι απαγορευτική για την οιανδήποτε μετεγχειρητική αγωγή. Μπορούν όλες οι γυναίκες ασθενείς να υποβληθούν σε άμεση αποκατάσταση μαστού; Για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πλαστικής αποκατάστασης μάς μιλά η πλαστικός χειρουργός και διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής του Ιατρικού Αθηνών κυρία Δόμνα Καλομοίρη.
Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το ογκολογικό status της ασθενούς και την απόφαση που λαμβάνουμε πάντα σε συνεργασία με το μαστολόγο.
Η ψυχολογία παίζει σπουδαίο ρόλο. Η άμεση αποκατάσταση προσφέρει μία λιγότερη εγχείρηση και μία πιο ευτυχισμένη ασθενή που δεν αντιμετωπίζει την εικόνα της απώλειας του μαστού. Όμως πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις (π.χ., μικρός όγκος – η περιοχή που βρίσκεται) και προ πάντων η συνεργασία με το χειρουργό μαστού, που τελικά εκείνος αποφασίζει. Εγώ όμως, προσωπικά, δε θέλω τη διατήρηση της θηλαίας άλω διότι υπάρχει πιθανότητα παραμονής καρκινικών κυττάρων. Το σύμπλεγμα θηλή-θηλαία άλω, είναι δυνατό να αποκατασταθεί εύκολα με διάφορες τεχνικές που εφαρμόζουμε.
Η χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, δεν παρεμποδίζουν στην αποκατάσταση. Πολλές φορές όμως δεν το αποφασίζουμε, ανάλογα με την περίπτωση, για να αποφύγουμε πιθανή κακή επούλωση, ή διάσπαση του χειρουργικού τραύματος. Στην απώτερη αποκατάσταση απαιτείται προετοιμασία του δέρματος με διάφορες αλοιφές για καλύτερη ελαστικότητα. Συνήθως, απαιτούνται δύο χειρουργικές επεμβάσεις, η πρώτη για τοποθέτηση του διατατήρα και η δεύτερη για αφαίρεση αυτού και τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος και ταυτόχρονα αποκατάσταση της θηλής-θηλαίας άλω. Στο δεύτερο χειρουργικό χρόνο, εφόσον ο αντίθετος μαστός είναι μεγαλύτερος ή πτωτικός, επεμβαίνουμε για συμμετρία και ταυτόχρονα παίρνουμε μόσχευμα δέρματος από την αντίθετη θηλαία άλω για αποκατάστασή της.
Η άμεση αποκατάσταση συνιστάται σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις. Ενδείξεις έχουν, πολύ μικροί όγκοι με πλεονεκτική ιστολογική εικόνα σε σχέση πάντα νε την ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς και φυσικά με την πρόταση του ογκολόγου.
Στατιστικά παγκοσμίως έχει αναδειχθεί ότι, τα ενθέματα σιλικόνης δεν αυξάνουν την καρκινογέννεση.
Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Προσπάθεια είναι, όσο λιγότερες χειρουργικές προσπελάσεις και πιο συμμετρικό αποτέλεσμα. Πάντα ανάλογα με τον τύπο της μαστεκτομής, την ποιότητα και ποσότητα των μαλακών μορίων. Γίνεται με χρήση ιστών
α. Τοπικά
β. Από τη ράχη
γ. Από τα κοιλιακά τοιχώματα
δ. Από γλουτό (Μόνο με μικροχειρουργική επέμβαση)
Σημασία έχει η περιοχή δότης (αλλοίωση – προϋπάρχουσες ουλές) και ειδικοί παράγοντες όπως διαβήτης – παχυσαρκία – κάπνισμα.
I.Η πιο απλή τεχνική θεωρείται η τοποθέτηση διατατήρα. Είναι ειδικό ένθεμα που φέρει βαλβίδα και τοποθετείται κάτω από τους θωρακικούς μύες. Μπορεί να τοποθετηθεί και άμεσα με την μαστεκτομή. Μετά την επούλωση του χειρουργικού τραύματος, ανιχνεύοντας τη βαλβίδα, αρχίζουμε να εγχύουμε φυσιολογικό ορό ανά 15-20 ημέρες και σταδιακά να φουσκώνουμε το διατατήρα. Δεν είναι επώδυνο και η ασθενής αποκτά σταδιακά το μέγεθος του μαστού της. Όταν φτάσουμε στο προγραμματισμένο μέγεθος, ο διατατήρας αφαιρείται και αντικαθιστάται από το μόνιμο ένθεμα και ταυτόχρονα γίνεται η αποκατάσταση της θηλής-θηλαίας άλω.
Απόλυτα σημαντική είναι η σωστή συνεργασία (team work) και σαν πλαστικός χειρουργός δε θ’ αποφασίσω την αποκατάσταση, εάν δε συμβουλευθώ τον μαστολόγο.
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά