Ποιες είναι οι νέες θεραπείες αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας , και τι αφορουν ( υαλουρονικό οξύ, ραδιοσυχνοτητες) και με ποιο τρόπο εφαρμοζονται…ποσο ανώδυνες σε σχέση με το παρελθόν είναι οι θεραπείες αυτές.
Το πρόβλημα κολπικής ξηρότητας είναι από τα συνηθέστερα γυναικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος γυναικείου πληθυσμού ηλικίας λίγο πριν αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, ενώ δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που το αντιμετωπίζουν σε μικρότερες ηλικίες. Ποιες είναι οι νέες ανώδυνες μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος; Πόσο η επιστήμη προχώρησε δίνοντας λύσεις σε σχέση με παλιά;
[q]Τις απαντήσεις δίνει ο γυναικολόγος κύριος Γεώργιος Σάρλης.[/q]
– Ποια είναι τα συμπτώματα που μας υποψιάζουν πως έχουμε κολπική ξηρότητα και ποιας ηλικίας γυναίκες αφορούν .
Είναι ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, η ατροφία των έξω γεννητικών οργάνων και η ξηρότητα του κολπικού βλεννογόνου, δηλ. η απουσία κολπικών υγρών και βέβαια η δυσκολία στην σεξουαλική επαφή.
– Παίζει δηλ. ρόλο η ηλικία της γυναίκας στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων;
Συνήθως είναι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορούμε να δούμε κολπική ξηρότητα και σε νεότερες ηλικίες, σε πολύ νέες κοπέλες που έχουν υποστεί ορμονοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης ή σε μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών δισκίων λόγω προβλημάτων ορμονικών και διαταραχών της περιόδου, όπως σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε πολλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
– Τι ποσοστό γυναικών θεωρείτε ότι απασχολεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα;
Θα λέγαμε πως ένα μικτό ποσοστό που αφορά όλες τις ηλικίες (προεμμηνοπαυσιακά και μεταεμμηνοπαυσιακά) είναι περίπου στο 60% με 70%. 60% σε μικρότερες ηλικίες, 70% σε μεγαλύτερες. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες της εμμηνοπαυσιακής ηλικίας έχουν σοβαρό πρόβλημα κολπικής ξηρότητας.
– Πόσο το γεγονός αυτό δυσκολεύει την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και αν πιστεύετε από την πείρα σας πως οι Ελληνίδες εξομολογούνται τέτοιας σοβαράς μορφής προβλήματα στο γιατρό τους, λόγω ταμπού.
Οι γυναίκες στην Ελλάδα διακατέχονται από πολλά ταμπού όπως και η κοινωνία μας γενικότερα. Η εποχή μας είναι σήμερα ηλεκτρονική και σύγχρονη και έχει δώσει την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό γυναικών ώστε να εξωτερικεύουν σιγά σιγά αυτά τα ταμπού.
– Πως αντιμετωπίζεται σήμερα η κολπική ξηρότητα σε σχέση με παλαιότερες εποχές; Υπάρχουν μη επεμβατικές μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αλλά και τόσο σύνηθες αυτό πρόβλημα; Ποιο συγκεκριμένα. Ποιες είναι οι νέες θεραπείες αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας και τι αφορούν;
Οι θεραπείες αυτές είναι ανώδυνες. Παλαιότερα οι συνήθεις θεραπείες που χρησιμοποιούσαμε ήταν είτε ορμονοθεραπείες με την μορφή σκευασμάτων, είτε από το στόμα, είτε ενδοκολπικά. Αυτό το κάναμε σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση και σοβαρά προβλήματα ώστε να προλάβουμε και τις υπόλοιπες δράσεις που έχει η εμμηνόπαυση στο σώμα μας. Τώρα τελευταία έχουμε μοντέρνες θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ με το αντιοξειδωτικό μαvιτόλη. Είναι το μοναδικό σκεύασμα που κυκλοφορεί παγκόσμια στην αγορά και λέγεται DESIRIAL. Είναι μοναδικό στον κόσμο, γαλλικό της εταιρίας VIVACY και έχει καταπληκτικά αποτελέσματα για την κολπική ξηρότητα. Έχει επίσης πολύ καλή δράση στην ελαφρά ακράτεια των ούρων, στην βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Επίσης, μπορούμε να αποκαταστήσουμε και τον όγκο των εξωτερικών χειλέων του αιδοίου που με την ηλικία παρουσιάζει μία υποτροφία, γεγονός που δίνει ένα άλλο αισθητικό αποτέλεσμα στην γυναίκα προσθέτοντας αυτοπεποίθηση αλλά και ευχάριστη σεξουαλική επαφή.
– Ποιες άλλες θεραπείες επίσης σύγχρονες έχετε να μας προτείνετε;
Μια πολύ παλιά θεραπεία, η οποία όμως εφαρμόζεται από το 1970 έως σήμερα και σε άλλες επίσης ειδικότητες, είναι η έγχυση αυτόνομου πλάσματος το λεγόμενο PRP. Το χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα είτε στην ορθοπεδική, είτε στην καρδιολογία, είτε στην τραυματολογία και γενικότερα, εκεί που θέλουμε να έχουμε μια καλή αποκατάσταση διαφόρων προβλημάτων. Παίρνεται από το αίμα της γυναίκας και είναι ανώδυνη, όσο ανώδυνη μπορεί να είναι μια αιμοληψία. Είναι πολύ διαδεδομένο, σχετικά φτηνό, αντιμετωπίζει την κολπική ξηρότητα και έχει χρόνο δράσης και αποτελέσματος από ένα έως ενάμιση χρόνο
– Πόσο χρόνο χρειάζονται οι μέθοδοι αυτοί σε σχέση με παλιά για την θεραπεία του ασθενούς;
Παλαιότερα τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαμε στις ορμονοθεραπείες, δεν μπορούσαμε να τις δώσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό ήταν κακό για τον οργανισμό, με ανεπιθύμητες δράσεις , όπως καρκίνος του μαστού, του ενδομήτριου, των ωοθηκών και γι αυτό το δίναμε σε πολύ επιλεγμένες καταστάσεις. Άλλη θεραπεία είναι οι ραδιοσυχνότητες. Μοντέρνα, καινούργια μηχανήματα ραδιοσυχνοτήτων τα οποία κάνουν το εξής: Διορθώνουν την ατροφία, την ξηρότητα και βελτιώνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.Τέλος, έχουμε τα γνωστά laser τα οποία και αυτά έχουν την θέση τους στην θεραπεία της κολπικής ξηρότητας. Έχουν όμως μεγάλο κόστος και γι αυτό δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην ιατρική κοινότητα και δεν έχουν και πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις ραδιοσυχνότητες
– Ποιες από αυτές τις θεραπείες θα προτείνατε ως την πλέον αποτελεσματική;
Εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού. Π.χ. άλλη ανάγκη έχει μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία και άλλη ανάγκη έχει μία γυναίκα που απλώς θέλει να βελτιώσει τη σεξουαλική της ζωή. Τότε θα κάνει υαλουρονικό. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να τονίσουμε πως έχουμε αποκατάσταση κατά 90% της κολπικής ξηρότητας, της ακράτειας και της σεξουαλικής ζωής με την χρησιμοποίηση του υαλουρονικού οξέος και των ραδιοσυχνοτήτων. Σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση του κόλπου ενδείκνυνται οι ραδιοσυχνότητες. Για την θεραπεία θα χρειαστούν 3-5 συνεδρίες στο διάστημα 6 μηνών.
Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά
Γεώργιος Σάρλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, ειδικός στα θέματα κολπικής ξηρότητας και αιδοιοκολπικών παθήσεων.
Υπεύθυνος του μαιευτηρίου ΓΑΙΑ στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών