Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
31 Οκτωβρίου 2022 15:39
Θεμιστοκλής Δευτεραίος
Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θεμιστοκλής Δευτεραίος, μας μιλάει για την διαιτολογία, την υγιεινή διατροφή και πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας.
– Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε διαιτολόγο;
Σε Διαιτολόγο-Διατροφολόγο μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για πολλούς λόγους. Για ρύθμιση του βάρους, απώλεια ή αύξηση βάρους και διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου διατροφής. Ο Διαιτολόγος θα σου προτείνει τρόφιμα με επιπλέον θερμίδες για υγιή πρόσληψη βάρους ή ένα ισορροπημένο με μειωμένες θερμίδες διατροφικό πλάνο για απώλεια.
Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση ή γενικώς οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα. Ο Διαιτολόγος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής ομάδας, αφού θα συντάξει το κατάλληλο διαιτολόγιο για την πάθηση, χωρίς στέρηση γεύσης και ισορροπίας. Αν υπάρχει γαστρεντερολογικό πρόβλημα, επίσης ο Διαιτολόγος θα σου δώσει το κατάλληλο διατροφικό σχήμα έτσι ώστε να μειωθούν οι ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα από την κατανάλωση ακατάλληλων για την πάθηση τροφών (π.χ. λιπαρές τροφές).
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο Διαιτολόγος θα σε βοηθήσει να προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα όπως το φυλλικό οξύ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εμφάνισης προβλημάτων στο έμβρυο.
Κατά τον θηλασμό επίσης, θα σου δώσει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο έτσι ώστε η πρόσληψη του σιδήρου, βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών να είναι επαρκής.
Για αθλητική διατροφή, ο Διαιτολόγος θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, είτε είσαι δρομέας σε μαραθώνιο είτε απλά κάνεις τρέξιμο για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Για την αθλητική απόδοση απαιτείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με το άθλημα.
Όταν το παιδί σου είναι στην εφηβεία και έχει λάθος σχέση με το φαγητό ή αντιμετωπίζει προβλήματα με το φαγητό, ο Διαιτολόγος θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανών διατροφικών διαταραχών.
-Είναι το ίδιο αποτελεσματικές οι δίαιτες εξ αποστάσεως;
Θα δούμε παρακάτω τις διαφορές έτσι ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως συνεδρίας:
Συνεδρία στο γραφείο:
Online συνεδρία διατροφής
Λήψη διατροφικού/ιατρικού ιστορικού
Λήψη διατροφικού/ιατρικού ιστορικού
Σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περίμετροι)
Σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περίμετροι)
Σχεδιασμός εξατομικευμένου διαιτολογίου
Σχεδιασμός εξατομικευμένου διαιτολογίου
Έλεγχος της προόδου και αναπροσαρμογή
Έλεγχος της προόδου και αναπροσαρμογή
Διατροφική εκπαίδευση
Διατροφική εκπαίδευση
Ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση)
–
Η online συνεδρία δεν έχει πολλές διαφορές από την δια ζώσης, είναι το ίδιο αποτελεσματική με τις συνεδρίες στο διαιτολογικό γραφείο. Η μόνη διαφορά είναι η ανάλυση σύστασης σώματος. Χωρίς αμφισβήτηση η λιπομέτρηση αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της προόδου του ασθενή. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούμε να αξιολογήσουμε την πρόοδο.
Άλλο ένα μειονέκτημα είναι η απουσία προσωπικής επαφής μεταξύ Διαιτολόγου και διαιτώμενου. Τέλος, σημαντικό είναι για τον ασθενή που θα επιλέξει online συνεδρία να βεβαιωθεί ότι απευθύνεται σε Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος, έτσι ώστε να οδηγηθεί στον στόχο του επιστημονικά με ασφάλεια.
-Υπάρχουν έξυπνα tips που επιταχύνουν το μεταβολισμό μας;
Ο βασικός μεταβολισμός είναι η ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας για να διατηρηθεί στη ζωή και να εκτελέσει βασικές διεργασίες (π.χ. καρδιακοί παλμοί, αναπνοή). Μπορούμε να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας με κάποιες συμβουλές:
Α )Με την γυμναστική. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας 3-4 φορές την εβδομάδα με αερόβια άσκηση βοηθάει τον οργανισμό να “κάψει” λίπος, να αυξήσει την μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί ο βασικός μεταβολισμός
Β) Με την κατανάλωση νερού. Με την αύξηση του άλιπου σωματικού μας βάρους ο μεταβολισμός αυξάνεται.
Γ) Με την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Τρώγοντας 5 γεύματα την ημέρα πρωϊνο-δεκατιανό-μεσημεριανό-απογευματινό και βραδινό ο οργανισμός κάνει καύσεις με συνέπεια να ενεργοποιείται ο βασικός μεταβολισμός.
Δ) Με την μείωση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών. Καταναλώνοντας λιπαρά τρόφιμα αυξάνεται το λίπος στο σώμα μας και έτσι μειώνεται ο μεταβολισμός.
Ε) Με την αποφυγή υποθερμιδικών διαιτών. Δεν πρέπει να δίνουμε στον οργανισμό μας λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχει ανάγκη. Για να γίνονται σωστά οι καύσεις χρειάζεται τροφή. Οι θερμίδες όμως πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένες και να προέρχονται από ποιοτικά τρόφιμα.
Το συμπέρασμα είναι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και η γυμναστική.
fb: The Nutripath – Θεμιστοκλής Δευτεραίος MSc