Το φλερτ με την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία, ο γάμος και τα πέντε παιδιά, η κοινωνική ζωή, τα parties, οι αψιμαχίες, οι χαρές και ο πόνος. Η ζωή του τέως βασιλιά της Ελλάδoς Κωνσταντίνου, μέσα από τον φακό του προσωπικού του φωτογράφου.
Ο Δημήτρης Κουλούρης δεν ήταν απλά ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους της εποχής του, ήταν ο προσωπικός φωτογράφος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Τα περισσότερα από τα φωτογραφικά του κλικ αφορούσαν προσωπικές τους στιγμές είτε αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας είτε όχι.
Μετά από πολλά χρόνια, η κόρη του Αλεξία Κουλούρη, διακεκριμένη δημοσιογράφος, συγκέντρωσε όλη την δουλειά του πατέρα της που αφορούσε το παλάτι, ρίχνοντας με το βιβλίο της «Τατόϊ στιγμές Ιστορίας», Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) φως στις αθέατες πλευρές της ζωής των τελευταίων μοναρχών της χώρας μας.
H Aλεξία Κουλούρη αφηγείται…
«Μια φορά και έναν καιρό… δημιουργούσα αναμνήσεις μέσα από αφηγήσεις…. Για πρόσωπα λαμπερά, που γνώρισα κι εγώ μέσα από διηγήσεις.
Για βασιλιάδες και πρίγκιπες, με ιδιαίτερους ενδυματολογικούς κώδικες, άλογα, άμαξες και αυτοκίνητα αντίκες, τα οποία περιεργαζόμουν με απορία, μέσα από έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες».
«Οι Χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες με αποστολέα την τέως βασιλική οικογένεια, που έφθαναν στο σπίτι για αρκετά χρόνια, από το Λονδίνο, ήταν ανάμεσα στα παράξενα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας».
«Είναι μέρος της δουλειάς του πατέρα σου, μου εξηγούσε η μητέρα μου, καθώς ως φωτορεπόρτερ είχε -μεταξύ πολλών σημαντικών πολιτικών γεγονότων-, καταγράψει και την περίοδο της βασιλείας. Αρκετά χρόνια αργότερα, ως νεαρή πια δημοσιογράφος, άρχισα να ασχολούμαι με την τέως βασιλική οικογένεια για τις ανάγκες του ρεπορτάζ».
«Οι συνομιλίες μου με το γραφείο της οικογένειας στο Λονδίνο ήταν αρκετά συχνές, κάθε φορά που κάποιο γεγονός απασχολούσε την επικαιρότητα. Από τους γάμους των παιδιών τους, τις βαπτίσεις των εγγονών τους, τις επισκέψεις της οικογένειας στην Ελλάδα, μέχρι τη δικαστική διαμάχη για το Τατόι, που κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».
«Μια τυχαία συνάντηση σε καφέ του Κολωνακίου, με τον Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία και οι απαραίτητες συστάσεις από την εκπρόσωπο του γραφείου τους, οδήγησαν σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο για τη δουλειά του πατέρα μου, με την τέως βασίλισσα, να ανακαλεί στη μνήμη της, στιγμές, από τα φωτογραφικά ενσταντανέ που κατέγραψε ο Δημήτρης Κουλούρης. Κυρίως στιγμιότυπα που φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ».
«Ήταν αυτή η στιχομυθία, που μου έβαλε για πρώτη φορά στο μυαλό την σκέψη, να γράψω κάποτε ένα βιβλίο για την νεότερη ιστορία της βασιλείας στη χώρα μας.
Μια σκέψη που χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί. Με αφορμή την απόφαση αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου. Ένα βιβλίο (Τατόι στιγμές Ιστορίας, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) που παρά τις αρχικές μου ανησυχίες, βρήκε τελικά θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό και ένα βιβλίο που πρόλαβε να διαβάσει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος».
«Στο επίκεντρο των φωτογραφικών αναμνήσεων βρίσκεται το Κυπριακό μέσα από τις συχνές επισκέψεις του Μακάριου στο Τατόι. Η νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου και η ορκωμοσία στο πρώην βασιλικό κτήμα από τον βασιλιά Παύλο ,λίγο πριν το θάνατό του.Η κηδεία του Βασιλιά Παύλου και η ταφή του στο παρεκκλήσι του ναού της Αναστάσεως στο Τατόι, αλλά και οι λαμπερές στιγμές των βασιλικών γάμων που έφεραν στην Αθήνα εκπροσώπους βασιλικών οίκων, καθώς και οι ανθρώπινες στιγμές τους πίσω από τα φωτογραφικά φλας.
Επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου και των παιδιών του Καρόλου και Άννας, της πριγκίπισσας Σοφίας και του Χουάν Κάρλος, της Γκρέις και του Ραινιέ του Μονακό, δίνουν τον τόνο , ενώ αναδεικνύονται και οι εορτασμοί των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και εικόνες από την εκβιομηχάνιση της χώρας (EssoPappas, Χαλυβουργική), τις εξελίξεις στην υπερπόντια ναυσιπλοΐα (υπερωκεάνιο Βασίλισσα Άννα Μαρία) και τραγωδίες (ναυάγιο Φαλκονέρας)».
«Βουτώντας στις μνήμες των αφηγήσεων του πατέρα μου θυμάμαι κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά. Σε μια από τις επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας στην επαρχία στην προσπάθειά του πατέρα μου να βοηθήσει την Αννα Μαρία έπεσε ο ίδιος κάτω. Θυμάμαι το ενδιαφέρον του τέως βασιλέα να βοηθήσει. Μια άλλη φορά , σε κάποια Χριστούγεννα, ίσως και τα πρώτα της Αννας Μαρίας ως βασίλισσα της Ελλάδος, σε κάποια γιορτή της έπεσε το γάντι. Εκείνος διακριτικά το σήκωσε, της έκανε χειροφίλημα και στην συνέχεια εκείνη ανταπέδωσε με μια διακριτική υπόκλιση. Λίγο αργότερα ο Κωνσταντίνος τον ευχαριστούσε για την διάθεσή του να βοηθήσει. Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία ήταν εξαιρετικά ευγενείς και έδειξαν φροντίδα, αγάπη και ενδιαφέρον για τους συνεργάτες τους».
«Το τελευταίο κλικ του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής του πατέρα μου, φωτορεπόρτερ Δημήτρη Κουλούρη, αναφορικά με την βασιλεία, ελήφθη στο κοιμητήριο του Τατοΐου, το 1981. Στην κηδεία της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Η τελευταία πλέον κατοικία και του γιού της Κωνσταντίνου, του τελευταίου Έλληνα μονάρχη, αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του θεσμού της βασιλείας στην χώρα μας».
«Για εμένα πάντως, η διαδρομή που κατέγραψε ο φακός του πατέρα μου, με αφετηρία το 1963, έχει πολλά ακόμη ανοιχτά κεφάλαια…».
Πηγή: newmoney.gr