Ο Θάνος Αλεξανδρής είναι ρομαντικός και ανένταχτος.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Θάνο Αλεξανδρή ως τον συγγραφέα του βιβλίου «Αυτή η νύχτα μένει», που κυκλοφόρησε το 1994 και αποτέλεσε τη βάση για τη θρυλική, πλέον, ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με το cult following.
Με αφορμή τη νέα, εμπλουτισμένη έκδοσή του και το γεγονός ότι την επόμενη σεζόν θα μεταφερθεί στην τηλεόραση, ο συγγραφέας μίλησε στο esquire.
Για την ταινία, έχεις πει σε παλαιότερη συνέντευξή σου ότι δεν νιώθεις χαρά. Τώρα, με το σίριαλ που ετοιμάζεται στον Alpha, δύο και βάλε δεκαετίες μετά, ποιες είναι οι αναμονές σου;
Για την ταινία να σου πω πρώτα. Εν αρχή ην ο λόγος αλλά επειδή στην Ελλάδα αυτοί που δεν μπορούν να γράψουν τον έχουν γραμμένο, συμβαίνει το εξής εξοργιστικό, που στην αρχή λες ‘δεν γαμ…, ασ’ το να περάσει’ μετά, όμως, όταν αγριεύει και ο κάθε άσχετος πάει να οικειοποιηθεί τη δουλειά σου, τότε σε πιάνει το μικρασιάτικο και αρχίζεις το καλιαρντό: ‘Όχι, ρε φίλε, δεν το περάσαμε μαζί το σκυλάδικο. Φτιάξε μπαλέτο, ράψε παγιέτα, πάρε το ΚΤΕΛ για Καρδίτσα και έλα μετά να αναμετρηθούμε’.
Είμαστε, που λες, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με 150 βραβεία η ταινία μας, ανεβαίνουν όλοι πάνω και ευχαριστούν τον συμπέθερο, την καλή τους μοίρα, την γκόμενα του απέναντι και τον άγνωστο στρατιώτη.
Υπάρχει, όμως, και ένας μ… που έγραψε ένα βιβλίο, που υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που έχει πάει -εκτός από τη Δήμητρα Παπίου και τη Χαραλαμπία- όλους τους τραγουδιστές, που έχει βρει μαγαζιά και κοστούμια από φίλες και αυτόν τον μ… δεν τον αναφέρει ουδείς.
Οι πρωταγωνιστές, ταλαντούχοι βέβαια, αν δεν ήταν το βιβλίο δεν ξέρω τι καριέρες θα απολάμβαναν, στις συνεντεύξεις αγνοούν την ύπαρξή του. Σαν να μην υπήρξα ποτέ.
Όχι, ρε, υπάρχω και σε λίγο, σ’ ένα αγαπησιάρικο περιβάλλον με διευθυντή προγράμματος τον Χρήστο Κόμπο που αγάπησε το βιβλίο, ένα εκπληκτικό team ηθοποιών και σεναριογράφων (Γιάννα Κανελλοπούλου και Γιώργος Μακρής), με σκηνοθέτιδα την Κατερίνα Φιλιώτου, θα μεταφέρουν την έκσταση του βιβλίου μου, αναβιώνοντας την υπέροχη δεκαετία του ’80».