Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
4 Οκτωβρίου 2024 13:29
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους. Η παιδική παχυσαρκία καθορίζεται από το βάρος και το ύψος του παιδιού και υπολογίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Όταν ο ΔΜΣ βρίσκεται στην 85η-94η εκατοστιαία θέση θεωρείται υπέρβαρό, ενώ όταν βρίσκεται πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση ανήκει στην παχυσαρκία.
Οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι: 1)Γενετικές(τα παιδιά με ένα ή με 2 παχύσαρκους γονείς έχουνε αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία), 2)μειωμένη φυσική δραστηριότητα (σχετίζεται με την αυξημένη χρήση τηλεόρασης, υπολογιστή κ.λπ.), 3) Κακή διατροφή και αυξημένη κατανάλωση φαγητού(κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, κατανάλωση μη υγιεινών κυρίως σνακ όπως μπισκότα, πατατάκια, σοκολάτες), 4) ορμονικά αίτια, 5) ψυχοκοινωνικοί παράγοντες(έλλειψη επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς, αρνητική αίσθηση για την αύξηση βάρους που οδηγεί σε κατάθλιψη και απομόνωση).
Οι συνέπειες είναι: Ανάπτυξη(πρώιμη έναρξη της εφηβείας και της εμμηναρχής, καθώς και διαταραχές στην έμμηνο ρύση), καρδιαγγειακό σύστημα (υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα), μυοσκελετικές και ορθοπεδικές επιπλοκές, σιδηροπενία, έλλειψη βιταμίνης D, διαβήτης τύπου 2, αναπνευστικά προβλήματα, κοινωνικό στίγμα, χαμηλές σχολικές επιδόσεις.
Συστήνεται: Προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης τα οποία θα προσδίδουν κάλυψη διατροφικών συστάσεων ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του παιδιού(ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, συμπεριφορική αλλαγή, ενθάρρυνση της οικογένειας να αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση.
Θεμιστοκλής Δευτεραίος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Διατροφή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.