Μερικοί από τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ του πλανήτη εξήγησαν γιατί δεν τρώνε ποτέ κάποιες τροφές.
Να τι αποφεύγουν:
Φαγητό στο αεροπλάνο
Ο αδικοχαμένος σεφ Άντονι Μπουρντέν είχε στο ενεργητικό του εκατοντάδες χιλιάδες αεροπορικά μίλια. Ωστόσο, δεν έτρωγε ποτέ απολύτως τίποτα από το αεροπλάνο. Μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν τρώω ποτέ στο αεροπλάνο. Κανείς, ποτέ, δεν ένιωσε καλύτερα τρώγοντας στον αέρα και πιστεύω πως οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να περάσει η ώρα. Εγώ το κάνω αυτό γιατί θέλω να είμαι πραγματικά πεινασμένος όταν φτάνω στον προορισμό μου».
Αλλά και ο εξίσου διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, έχει δηλώσει ότι το φαγητό στο αεροπλάνο συνήθως είναι απαίσιο, μισό-μαγειρευμένο και βρώμικο. Επίσης, τα γεύματα παρασκευάζονται μαζικά, περίπου 12 με 72 ώρες πριν, ενώ η… συναρμολόγηση του δίσκου με σαλάτες, γλυκά, ψωμάκια, μαχαιροπίρουνα και χαρτοπετσέτες γίνεται στο… πάτωμα.
Λάδι τρούφας
Σύμφωνα με τη Μάρθα Στιούαρτ η τρούφα σε λίγες περιπτώσεις είναι αυθεντική. Τις περισσότερες είναι κατασκευασμένη χημικά, γεγονός που την καθιστά ακατάλληλη για την υγεία μας.
Σαλάτες
Είναι το πιο εύκολο πιάτο για να βάλεις μέσα τα αποφάγια του προηγούμενου. Κάθε απομεινάρι από μαρούλι, μπορεί να καλυφθεί αριστοτεχνικά με μια σκουρόχρωμη σος και να μην καταλάβει κανείς τίποτα!
Το πιάτο ημέρας
Ορισμένα εστιατόρια αποφασίζουν ποιο θα είναι το πιάτο της ημέρας με βάση το τι πρόκειται να λήξει ή με βάση το τι θέλουν να τελειώνει νωρίτερα από τις προμήθειες. Ποιος θέλει ληγμένο φαγητό στο τραπέζι του;
Ψάρι τη… Δευτέρα
Στο βιβλίο του, «Kitchen Confidential: Adventures In The Culinary Underbelly», ο Μπουρντέν έγραφε: «Ποτέ δεν παραγγέλνω ψάρι τη Δευτέρα, εκτός αν τρώω σε ένα εστιατόριο τεσσάρων αστέρων όπου ξέρω ότι αγοράζουν τα ψάρια τους απευθείας από την πηγή. Τα περισσότερα ψάρια στα εστιατόρια είναι τεσσάρων έως πέντε ημερών!”
Ξηροί καρποί
Ακόμη και αν ένας σεφ λιμοκτονεί δεν θα δοκιμάσει ποτέ τα συνοδευτικά του κοκτέιλ του. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από δικά σας δάκτυλα στο μπολάκι έχουν βυθιστεί πολλά άλλα.
Στρείδια
Αν το εστιατόριο δεν είναι πάνω στο κύμα, δύσκολα ένας σεφ ως πελάτης σε άλλο εστιατόριο θα παράγγελνε ψάρι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και στο εστιατόριο πάνω στο κύμα, ποτέ ένας σεφ δεν θα παράγγελνε στρείδια. «Αν τα χειριστούν και τα αποθηκεύσουν λάθος, τότε τα στρείδια μπορούν να σε σκοτώσουν», υποστηρίζει σεφ.
Ψωμί
Όσο λαχταριστό και αν είναι, δεν θα δείτε ποτέ έναν σεφ να δοκιμάζει το ψωμί. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί να κατεψυγμένο, μπορεί να είναι ξαναζεσταμένο, μπορεί να είναι αυτό που περίσσεψε από το τραπέζι του διπλανού. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν με χιούμορ ότι αν δεν γίνει… έλεγχος δαχτυλικών αποτυπωμάτων, δεν το βάζουν στο στόμα τους. .
Sauce Hollandaise
Eίναι φτιαγμένη από ωμό αυγό και βούτυρο και διατηρείται ζεστή για να μένει παχύρρευστη. Όχι όμως αρκετά ζεστή για να ψηθούν τα αυγά. Με άλλα λόγια, το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια εάν δεν πετιέται κάθε τέσσερις ώρες.
Ροφήματα με γάλα
Τα ροφήματα με γάλα που παραγγέλνει ο κόσμος είναι ελάχιστα, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Αυτό το μισοχρησιμοποιημένο κουτάκι λοιπόν στο πίσω μέρος του μπαρ, μπορεί να παραμένει έτσι για αρκετές ώρες (ή μέρες).
Βαρελίσια μπύρα
Σχεδόν κανείς δεν πλένει το βαρέλι στο οποίο τοποθετείται η μπύρα, κάτι που επιτρέπει κάποιες φορές την εμφάνιση βακτηρίων ή κάποιου μύκητα στο εσωτερικό του.
Κοτόπουλο
Υπερτιμημένο, αυθεντικό και υπερβολικό είναι οι κύριοι λόγοι που πολλοί κορυφαίοι σεφ αρνούνται να παραγγείλουν κοτόπουλο σε ένα εστιατόριο. Ο Ράιαν Οσόκι, εκτελεστικός σεφ του «The Church Key» στο Δυτικό Χόλιγουντ, είπε ότι είναι το μόνο πιάτο που δεν θα ζητήσει. «Θα παραγγείλω σχεδόν τα πάντα όταν βγω έξω. Αλλά ποτέ κοτόπουλο γιατί τείνει να είναι υπερβολικά ψημένο. Άσε που ένα λάθος στο ψήσιμο μπορεί να είναι και βλαβερό για την υγεία σου».
Σούπες
Αν δεν είναι εστιατόριο που εξειδικεύεται στις σούπες, τότε οι σεφ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να παραγγείλουν ένα πιάτο που δεν θα προσεχθεί ιδιαίτερα. Τάδε έφη Γκόρντον Ράμσεϊ.
Πηγή: womantoc.gr