Τα δύσκολα Χριστούγεννα της Μαρινέλλας – Όλη η αλήθεια για την υγεία της
Τρεις μήνες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τη νύχτα που η Μαρινέλλα κατέρρευσε στη σκηνή του Ηρωδείου, κατά τη διάρκεια της συναυλίας της. Ήταν μόλις στο τρίτο τραγούδι, όταν η […]
Κόνι Μεταξά – Μάριος Καπότσης: Τίτλοι τέλους στον γάμο τους;
Υπάρχει μια έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα, ότι η νεαρή performer Κόνι Μεταξά και ο διεθνής πολίστας Μάριος Καπότσης δεν είναι πια μαζί. Ωστόσο οι αδιαμφισβήτητες αποκλειστικές πληροφορίες που έχουμε […]
Αθηνά Οικονομάκου: Στην Αργεντινή για χάρη του Μπρούνο Τσερέλα – Οι πρώτες εικόνες από τις διακοπές τους
Μπορεί μόλις πριν λίγες να επέστρεψαν από την Φιλανδία, ωστόσο τα ταξίδια δεν έχουν τέλος για την Αθηνά Οικονομάκου και τον Μπρούνο Τσερέλα. Η αγαπημένη ηθοποιός έφτιαξε ξανά βαλίτσες, μπήκε […]
Το Netflix φέρνει στην επιφάνεια τα ένοχα μυστικά της Βασιλικής οικογένειας- Οι «εξαφανισμένες ξαδέρφες της Βασίλισσας Ελισάβετ»
16 Νοεμβρίου 2020 17:45
Η δημοφιλής σειρά του Netflix επέστρεψε στις οθόνες μας για την τέταρτη σεζόν της και θα αναφερθεί στο ντροπιαστικό σκάνδαλο με τις αδελφές Katherine (Κάθριν) και Nerissa (Νερίσα) Bowes- Lyon – τις ανιψιές της Βασιλομήτορος – οι οποίες έμειναν παραμελημένες και ξεχασμένες για δεκαετίες.
Σε ηλικία 15 και 22 ετών αντίστοιχα, τα δύο κορίτσια, που δεν μπορούσαν να μιλήσουν λόγω της κατάστασής τους, τοποθετήθηκαν κρυφά στο Royal Earlswood Institution for Mental Defectives στο Redhill, Surrey από τους γονείς τους το 1941.
Έμειναν στο ίδρυμα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, σπάνια τις επισκέπτονταν και καταγράφηκαν ως νεκρές.
Παρόλο που η Βασιλομήτωρ γνώριζε ότι η δήλωση στο Burke’s Peerage, πως και οι δύο γυναίκες είχαν πεθάνει (δημοσιεύθηκε μετά από ψευδείς πληροφορίες που είχαν παρασχεθεί από τη μητέρα τους) ήταν αναληθής, δεν επισκέφθηκε ποτέ καμία από αυτές.
Η Nerissa πέθανε σε ηλικία 66 ετών το 1986 και η Katherine πέθανε πριν από έξι χρόνια σε ηλικία 87 ετών.
Σε ένα νέο επεισόδιο του The Crown, το οποίο διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’80, βλέπουμε τις δυο τους γύρω στα 60 τους, να παρακολουθούν από την τηλεόραση, τη λατρευτή ξαδέλφη τους Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, να φτάνει στην εκπομπή Royal Variety Performance. Αγκαλιάζοντας κούκλες, σηκώνονται για τον εθνικό ύμνο και χαιρετούν πριν τους δοθεί φαρμακευτική αγωγή από μια νοσοκόμα.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ο χαρακτήρας της Ελένα Μπόναμ Κάρτερ -υποδύεται η δυναμική πριγκίπισσα Μαργαρίτα – που εκφράζει με πάθος την αηδία της για τη σκληρή τους μεταχείριση.
Εξαγριωμένη, επιτίθεται στη Βασιλομήτορα (την οποία υποδύεται η Marion Bailey), φωνάζοντάς της: «Κλειδωμένες και παραμελημένες. Είναι οι ανιψιές σου – κόρες του αγαπημένου σου αδελφού. Είναι κακό, είναι ψυχρόκαρδο, είναι σκληρό και συμβαδίζει πλήρως με την αδίστακτη εμπειρία που έχω βιώσει εγώ σε αυτήν την οικογένεια».
«Αν δεν είσαι πρώτος στη σειρά, αν είσαι χαρακτήρας με ατομικές ανάγκες ή, Θεέ μου, μια ακανόνιστη ιδιοσυγκρασία… τότε θα σε φτύσουν, ή θα σε κρύψουν ή χειρότερα: θα δηλωθείς νεκρός. Ντροπή σε όλους σας».
Το Crown φαίνεται να χρησιμοποιεί καλλιτεχνική άδεια στην φανταστική αναπαράσταση των γεγονότων, καθώς υπονοεί ότι η Βασιλομήτωρ συμμετείχε σε αυτό από την αρχή.
Ωστόσο, μια εφημερίδα ισχυρίστηκε το 1996 ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή τους μέχρι το 1982, όταν έλαβε μια επιστολή από την ομάδα φίλων του ιδρύματος. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ένα τετραψήφιο ποσό για τη χρηματοδότηση χριστουγεννιάτικων δώρων και δώρων γενεθλίων για τις δύο ανιψιές της, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τις επισκέφτηκαν.
Επίσης, στη δραματική σειρά του Netflix, αναφέρεται ότι η Βασίλισσα πίστεψε ότι οι ξαδέλφες ήταν νεκρές. Δεν είναι σαφές πότε ανακάλυψε την αλήθεια, αλλά μετά από ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 το 2012, αναστατώθηκε από τις αναφορές ότι είχαν εγκαταλειφθεί.
Είναι επίσης άγνωστο αν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ανακάλυψε για τα ξαδέλφια της και αντιμετώπισε τη μητέρα της. Είναι σίγουρα απίθανο να είχε ενημερωθεί για τη δυστυχία τους από τον θεραπευτή της, όπως συμβαίνει στο The Crown.
Ποιες ήταν οι ξαδέλφες της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’
Η Nerissa γεννήθηκε το 1919 και η Katherine το 1926. Ο πατέρας τους ήταν ο John Bowes-Lyon, ένας από τους μεγαλύτερους αδελφούς της Βασιλομήτορος και γιος του Earl of Strathmore. Ο John πέθανε το 1930, ενώ το 1966, έφυγε από τη ζωή και η μητέρα των κοριτσιών, Fenella.
Οι αδελφές ήταν άτυχες που γεννήθηκαν σε μια εποχή όπου η διανοητική αναπηρία θεωρήθηκε απειλή για την κοινωνία και συνδεόταν με την ανηθικότητα, την απρόσεκτη αναπαραγωγή και το έγκλημα, χαρακτηριστικά που είχαν να κάνουν με την επιστήμη της ευγονικής, την οποία σύντομα θα «αγκάλιαζαν» οι Ναζί.
Για τις ξαδέλφες της βασίλισσας, αυτό ήταν ένα στίγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική τους θέση και να «μολύνει» τις οικογενειακές προοπτικές των άλλων παιδιών. Η όμορφη και υγιής αδερφή της Νερίσα και της Κάθριν, Ανν, έγινε πριγκίπισσα της Δανίας από τον δεύτερο γάμο της. Από τον πρώτο της γάμο, ήταν η Υποκόμισσα του Anson και μητέρα του διάσημου φωτογράφου, του αείμνηστου Λόρδου Lichfield.
Η εισαγωγή τους στο άσυλο κρίθηκε επίσης απαραίτητη όταν, το 1923, η θεία τους Ελισάβετ, παντρεύτηκε τον μελλοντικό βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄.
Η συγκλονιστική ιστορία της φυλάκισής τους ήρθε στο φως λίγο μετά το θάνατο της Νερίσα, όταν δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι θάφτηκε σε έναν τάφο που φέρει μόνο ένα πλαστικό όνομα και έναν σειριακό αριθμό.
Το επακόλουθο σκάνδαλο, το οποίο ώθησε μια ανώνυμη πηγή να παρέχει ταφόπλακα για τη Νερίσα, δεν έκανε και μεγάλη διαφορά στη ζωή της αδερφής της. Η Κάθριν δεν δέχτηκε επισκέπτες στο άσυλο, και δεν είχε ούτε το δικό της εσώρουχο – τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία χρόνια εκεί – και έπρεπε να ντύνεται από μια κοινόχρηστη ντουλάπα.
Στο The Crown, η Βασιλομήτωρ προσπαθεί να υπερασπιστεί τις σκληρές αποφάσεις που πάρθηκαν για αυτές, λέγοντας στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα: «Έφυγα από το να είμαι σύζυγος του Δούκα της Υόρκης, ακολουθώντας μια σχετικά φυσιολογική ζωή, για να γίνω Βασίλισσα».
«Ταυτόχρονα, η οικογένειά μου, οι Bowes-Lyons, από μικροί Σκωτσέζοι αριστοκράτες, έφτασαν να βρίσκονται σε άμεση γραμμή για το στέμμα, με αποτέλεσμα τα παιδιά του αδερφού μου να πληρώσουν ένα φοβερό τίμημα».
«Η ασθένειά τους, η αβελτηρία τους – η επαγγελματική τους διάγνωση ανοησίας και ηλιθιότητας – θα κάνουν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα της γραμμής αίματος. Μπορείτε να φανταστείτε τα πρωτοσέλιδα εάν αυτό γινόταν γνωστό;».
«Υπήρξαν αρκετά παραδείγματα από την πλευρά του Windsor που αρκούν μόνο για να προκαλέσουν ανησυχία… αν προσθέσεις τις ασθένειες των Bowes-Lyon σε αυτό, ο κίνδυνος είναι μεγάλος».
Πιστεύεται ότι τα συμπτώματα των αδελφών οφείλονταν σε μια γενετική κατάσταση από το αίμα της μητέρας τους και όχι από την οικογένεια των Bowes-Lyon.
Η Κάθριν και η Νερίσα είχαν τρία ξαδέλφια στο The Royal Earlswood – την Edonea, τη Rosemary και την Etheldreday, τις κόρες της αδελφής της Φενέλα, της Χάριετ – που είχαν κι αυτές κάποιου είδους αναπηρία.
Όταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1981, η Κάθριν και η Νερίσα λέγεται ότι είδαν την τελετή με ενθουσιασμό στην τηλεόραση.
Χρόνια αργότερα, η Onelle Braithwaite, μία από τις νοσοκόμες που τις φρόντιζε, είπε: «Θυμάμαι να αναρωτιέμαι με τη συνάδελφό μου πως, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα ήταν σίγουρα καλεσμένες στο γάμο».
Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, πρόσθεσε: «Σήμερα θα τους δινόταν πιθανώς θεραπεία για την ομιλία και θα επικοινωνούσαν πολύ καλύτερα. Καταλάβαιναν περισσότερα από ό,τι νομίζατε. Ήταν τόσο λυπηρό. Σκεφτείτε απλώς τη ζωή που θα μπορούσαν να είχαν. Ήταν δύο υπέροχες αδελφές ».
Το Royal Earlswood έκλεισε το 1997. Τουλάχιστον μία πρώην νοσοκόμα ισχυρίστηκε ότι ασθενείς κακοποιήθηκαν. Το μεγαλοπρεπές κτίριο έχει μετατραπεί από τότε σε πολυτελή διαμερίσματα.