Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
16 Μαρτίου 2021 20:10
Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ, Χριστοφορου Πέσκια ξεκίνησε από την Κύπρο, έφτασε στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, σταμάτησε για λίγο στην Ιταλία και άγγιξε την Ταϊλάνδη. Μαζεύοντας γεύσεις και αρώματα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι «είμαι ειδικός, κυρίως στη δική μου κουζίνα». Όσοι έχουν γευτεί την κουζίνα του φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουν χωρίς δισταγμό. «Μικρές λεπτομέρειες από τα πράγματα που φτιάχνω προέρχονται από την κουζίνα της Κύπρου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ κόλιαντρο, μου αρέσει το κύμινο, το ταχίνι, το λεμόνι. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της κουζίνας της Κύπρου. Όταν φτιάχνω τζατζίκι, βάζω πολύ δυόσμο και στην Κύπρο αυτό το τζατζίκι το λέμε “ταλατούρι”. Όμως η κυπριακή είναι μια τοπική κουζίνα που ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, την ελληνική κουζίνα», εξηγεί ο σεφ στην Καθημερινή.
Οι κυπριακές ρίζες
Γεννήθηκα στην Κύπρο, σε ένα χωριό είκοσι χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι το χιόνι. Και μετά τους εισβολείς, τους βομβαρδισμούς και τη μέρα που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το σπίτι μας – μια τραγική εμπειρία. Μέσα στο αυτοκίνητο θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει «άφησα το κοτόπουλο που έβγαλα να ξεπαγώσω στη συντήρηση, όταν επιστρέψουμε θα έχει χαλάσει». Δεν επιστρέψαμε ποτέ. Από την Κύπρο έφυγα το 1987, όταν πήγα στην Αμερική για σπουδές. Εκείνη την εποχή προέκυψε και η μαγειρική, στα 24 μου. Μέχρι τότε δεν ήξερα ούτε νερό να βράσω. Είχα έναν φίλο που του άρεσε να μαγειρεύει και άρχισε κι εμένα να μου αρέσει. Σιγά-σιγά μου έγινε κάτι αναγκαίο, είπε ο Χριστόφορος Πέσκιας.
Το πάθος του
Ο πατέρας του Χριστόφορου Πέσκια ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του μοδίστρα. Τελειώνοντας το σχολείο δοκίμασε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ αυτών και του οικοδόμου. Στα 23 του, πήρε την απόφαση να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Εκεί όμως τελικά ανακάλυψε το πάθος για τη μαγειρική, την οποία σπούδασε και άσκησε επαγγελματικά πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου δοκίμασε την τύχη του σε διάφορα δημοφιλή στέκια, όπως το «Dash», το «Rock & Roll» και το «Balthazar». «”To Rock & Roll” αποτέλεσε για μένα μεγάλο σχολείο», σημειώνει ο Χριστόφορος, τονίζοντας ότι «εκεί αντιλήφθηκα ότι υπεύθυνος σεφ δεν σημαίνει μόνο να μαγειρεύεις, αλλά και να μπορείς να διοικείς μια ολόκληρη ομάδα βοηθών. Κάναμε πολλά κουβέρ την ημέρα και έπρεπε να ανταποκριθούμε επάξια. Θυμάμαι ότι από το άγχος κάποια βράδια είχα χάσει τον ύπνο μου». Το οικογενειακό του περιβάλλον σοκαρίστηκε όταν αντιλήφθηκε ότι η μαγειρική είναι το επάγγελμα που επέλεξε, όμως ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος ώστε κανείς δεν τολμούσε να τον αποθαρρύνει. Επιμελήθηκε τον κατάλογο και την κουζίνα γνωστών ξενοδοχείων και δημοφιλών εστιατορίων έως ότου άνοιξε τον δικό του χώρο: τo «Π ΒΟΧ», που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στον χώρο της εστίασης. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για μοναδικές τεχνικές και φαντασία, που σε τίποτα δεν υστερούσαν σε σύγκριση με ό,τι παρουσιάζουν οι πιο φημισμένοι σεφ του εξωτερικού.
Είμαι μέρος του κύκλου που κάνει η φύση
Η ενασχόλησή μου με το φαγητό με κάνει να αισθάνομαι μέρος του κύκλου που κάνει η φύση, μου δίνει χαρά και με κάνει να ανήκω κάπου. Περιμένω τις αλλαγές των εποχών για να βρω τα υλικά για τα αγαπημένα μου φαγητά, το καλοκαίρι να βγουν οι ντομάτες και τα αμπελοφάσουλα, να έρθει η εποχή για τη χωριάτικη, λατρεύω την κουζίνα του ήλιου, περιμένω την άνοιξη για τις φράουλες, είναι χαρά να είσαι μέρος αυτού του παζλ. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι δεν είναι και τόσο χάλια που μια μέρα θα πεθάνεις, είχε αναφέρει ο Χριστόφορος Πέσκιας στη Lifo.
Το χάσιμο 35 κιλών και η νέα εμφάνιση
Ο σεφ κατάφερε να χάσει πολλά κιλά και συνεχίζει ακάθεκτος να τρέφεται σωστά! Ο Χριστόφορος Πέσκιας μίλησε στην εκπομπή Happy Day και αποκάλυψε το μυστικό που συνέβαλε να χάσει τόσα κιλά!
Συγκεκριμένα τόνισε: «Ήταν και τα δύο σημαντικά. Ένα που το έραψα κι ένα που περπάταγα. Έχω χάσει 35 και θέλω να χάσω ακόμα 10»! Όσο για τη διατροφή του, είπε: « Έκοψα τηγανιτά, γλυκά. Ακολουθώ διαλειμματική δίαιτα»!
«Ένας τηλεοπτικός μάγειρας δεν σημαίνει ότι είναι σεφ»
Ο Χριστόφορος Πέσκιας σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε στο «MasterChef» και όλες τις άλλες εκπομπές που έχουν κάνει τη μαγειρική ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα για τους νέους στην Ελλάδα.
«Η τηλεόραση έκανε τη μαγειρική της μόδας, είναι αλήθεια. Το επάγγελμά μας έχει ένα καλό, είναι δημοκρατικό και απολύτως αξιοκρατικό. Οι μάγειροι και οι σεφ προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά αν δεν κάνουν για τη δουλειά δεν θα μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν. Ακόμα και αν κάποιος είναι γιος ή ξάδελφος του ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, δεν θα καταφέρει να μείνει μέσα στην κουζίνα αν δεν το αξίζει, διότι δεν θα πατάνε οι πελάτες. Συνεπώς οι καλύτεροι πάνε μπροστά. Υπάρχουν βέβαια και ονόματα που έρχονται και φεύγουν σαν τους κομήτες, δεν στεριώνουν.
Εγώ προσωπικά κάθε φορά που παρακολουθώ μια μαγειρική εκπομπή, βλέπω τι κρατούν τα χέρια του σεφ, αν υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων και όλα είναι για να γίνει η διαφήμιση. Επίσης ένας τηλεοπτικός μάγειρας δεν σημαίνει ότι είναι σεφ. Το να έχει βγει ένας νικητής από ένα ριάλιτι μαγειρικής για μένα δεν σημαίνει κάτι. Με ενδιαφέρει το βιογραφικό, η προϋπηρεσία ενός ανθρώπου με τον οποίο θα συνεργαστώ και σε αυτήν προσωπικώς δίνω βαρύτητα. Θα έλεγα εν κατακλείδι ότι το να μαγειρεύεις σε μια κουζίνα εστιατορίου και μπροστά στις κάμερες δεν είναι η ίδια δουλειά, αλλά και στα δύο θέλει ταλέντο. Δείτε λόγου χάριν τον Αρη Πετρετζίκη πόσο καλά το κάνει».
Σχετικά με την ελληνική κουζίνα τόνισε: «Η ανυπέρβλητη απλότητά της και η ποιότητα της πρώτης ύλης. Με αυτά τα δύο μπορεί κανείς να κάνει θαύματα είτε είναι σεφ είτε είναι μια μάνα που μαγειρεύει για την οικογένειά της».
Οσαν αφορά τις δυσκολίες στην εστίαση λόγω του κορονοϊού δήλωσε: «Φέτος η κατάσταση είναι δύσκολη για τα εστιατόρια και το μέλλον είναι αβέβαιο. Βλέποντας γύρω μου, κρίνω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες: από τη μία οι μεγαλύτεροι που φοβούνται και σέβονται τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και από την άλλη οι νεότεροι που δεν δείχνουν τόση προσοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η πελατεία που θα βγει περισσότερο έξω θα είναι εκείνοι που είναι κάτω των 50 ετών. Οπωσδήποτε, πάντως, όσα μαγαζιά είχαν και ξένη πελατεία φέτος θα υποφέρουν».