Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
Συντάκτης: Newsroom
26 Φεβρουαρίου 2024 17:25
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς “İnci Taneleri” προβλήθηκε στην Τουρκία, στο Kanal D, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024. Από τότε, σαρώνει τα νούμερα τηλεθέασης και κάθε επεισόδιο γίνεται Νο1 θέμα συζήτησης στα social media.
Η σειρά συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο συντηρητικό κοινό της Τουρκίας, καθώς προβάλλει την κουλτούρα των pavyon, τα κέντρα διασκέδασης, όπου γυναίκες χορεύουν και κάνουν παρέα σε όσους θαμώνες το επιθυμούν. Είναι γνωστές ως “consomatrice”, λέξη που προέρχεται από το γαλλικό “consomation”, δηλαδή κατανάλωση. Πρόκειται, δηλαδή, για μια γυναίκα που “ωθεί” τους ανθρώπους στην κατανάλωση αλκοόλ, σε μπαρ και χώρους διασκέδασης.
Στη σειρά “İnci Taneleri”, η 32χρονη Τουρκοκύπρια, Χαζάρ Εργκιουτσλού, υποδύεται την “Ντιλμπέρ”, η οποία δουλεύει σε pavyon και σε πολλές σκηνές εμφανίζεται να χορεύει “προκλητικά” με “αποκαλυπτικό” ντύσιμο, όπως υποστηρίζουν οι συντηρητικοί τηλεθεατές, μεταξύ αυτών και πολιτικοί όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας να αλλάξει η ώρα προβολής.
Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ληφθεί η απόφαση, στα επεισόδια που θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να μην περιλαμβάνονται σκηνές από pavyon. Το Ραμαζάνι φέτος θα αρχίσει στις 11 Μαρτίου και θα τελειώσει στις 9 Απριλίου.
Σκληρά, ακόμα και υβριστικά σχόλια δέχονται τόσο οι ηθοποιοί, όσο και οι άλλοι συντελεστές της σειράς. Μάλιστα, η Χαζάρ Εργκιουτσλού απάντησε σε ένα από αυτά, γράφοντας χαρακτηριστικά “πες μου τι σε ενόχλησε και θα το ξανακάνω”.
Τα pavyon εμφανίστηκαν στη νυχτερινή διασκέδαση της Τουρκίας στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’80, θεωρούνταν ακριβά νυχτερινά κέντρα, όπου διασκέδαζε η ελίτ. Η κουλτούρα των pavyon υιοθετείται κυρίως στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της κεντρικής Ανατολίας, όπου κάποτε υπήρχαν τα “δωμάτια του χωριού”. Επρόκειτο για χώρους, όπου οι άνδρες διασκέδαζαν με ζωντανή μουσική και άφθονο αλκοόλ, την παραμονή του γάμου τους. Αυτό το είδος… μπάτσελορ πάρτι, εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και έτσι δημιουργήθηκαν τα pavyon.
Ο Μετεχάν Ντεμιρτζί, είναι ιδιοκτήτης τριών pavyon που απασχολούν συνολικά 250 γυναίκες. Ανέλαβε τις επιχειρήσεις του πατέρα του, ο οποίος ξεκίνησε το 1985. “Τότε, οι πελάτες προέρχονταν από την ελίτ της Τουρκίας, αλλά πλέον έχει αλλάξει αυτό. Οι πελάτες προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις”, εξηγεί ο Μετεχάν Ντεμιρτζί.
Και συνεχίζει: “Κάποιοι θεωρούν αυτές τις γυναίκες πόρνες, κάποιοι χορεύτριες και κάποιοι ψυχολόγους. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 18 έως 35 ετών και τα ημερήσια κέρδη τους αγγίζουν τις 10.000 τουρκικές λίρες. Θα περιέγραφα το pavyon ως μία επιχείρηση, όπου οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αποβάλλουν το άγχος της καθημερινότητας”.