Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
1 Νοεμβρίου 2022 15:12
Τριχόπτωση μετά από χημειοθεραπεία
8 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε
Η διακεκριμένη δερματολόγος Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα πάνω σε θέματα τριχόπτωσης μετά την χημειοθεραπεία, ενώ διαβεβαιώνει πως μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μετά την χημειοθεραπεία τα μαλλιά μας θα επανέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση.
Σημαντικός παράγοντας στην άμεση αποκατάσταση των μαλλιών αμέσως μετά την χημειοθεραπεία είναι η θετική μας ψυχολογία!!!
Η τριχόπτωση είναι μια από τις αναπόφευκτες συνέπειες της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας, οι λειτουργίες του θυλάκου των τριχών σταδιακά επιστρέφουν στο φυσιολογικό και η τριχοφυΐα συνεχίζεται.
Κατά κανόνα, οι διαδικασίες αποκατάστασης αρχίζουν ήδη να εντείνονται μετά από λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η θετική ψυχολογική διάθεση μιας γυναίκας!
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό και, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι διαδικασίες ανάπτυξης μαλλιών επανέρχονται στο φυσιολογικό.
-Ποια είναι η συχνότερη αιτία της απώλειας των μαλλιών κατά την διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου;
Η συχνότερη αιτία της απώλειας των μαλλιών κατά την διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου είναι χημειοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η η χημειοθεραπεία, η οποία στοχεύει στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταστρέψει τους θυλάκους των τριχών και κατά συνέπεια να προκαλέσει την τριχόπτωση.
-Όλα τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν τριχόπτωση;
Όχι. Δεν έχουν όλα τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια την τριχόπτωση. Μπορείτε να ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό σας για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων της θεραπείας που θα λάβετε.
-Όλες οι γυναίκες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, θα χάσουν τα μαλλιά τους;
¨Όχι. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια ανταπόκριση στα φάρμακα. Κάποιες μπορεί να χάσουν όλες τις τρίχες του σώματός τους, ενώ κάποιες άλλες μπορεί απλά να παρατηρήσουν μία λέπτυνση των τριχών.
-Μετά από πόσο χρονικό διάστημα από την έναρξη της θεραπείας, εμφανίζεται η τριχόπτωση;
Συνήθως, η τριχόπτωση γίνεται πιο έντονη μετά από τρεις εβδομάδες περίπου από την έναρξη της χημειοθεραπείας. Αρχικά παρατηρείται στις τρίχες του κεφαλιού και μετά μπορεί να ακολουθήσουν οι τρίχες από άλλα μέρη του σώματος. Το φαινόμενο αυτό, εκδηλώνεται διαφορετικά στο κάθε άτομο.
-Υπάρχει κάποιος τρόπος που να προλαμβάνει ή να ελαττώνει την τριχόπτωση που προκαλείται από την χημειοθεραπεία;
Δεν υπάρχει κάποια απολύτως αποτελεσματική μέθοδος. Κάποιες γυναίκες δοκιμάζουν να χρησιμοποιήσουν την κρύα κάσκα, η οποία μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό του κεφαλιού. Η θεωρία της χρήσης της είναι ότι στην χαμηλή θερμοκρασία, η οποία επιτυγχάνεται τοπικά με την κάσκα, μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο κατά την διάρκεια έγχυσης του φαρμάκου, έτσι ώστε οι θύλακοι των τριχών να μην εκτεθούν στην χημειοθεραπεία.
Η κρύα κάσκα δεν είναι πάντα πολύ αποτελεσματική. Έτσι, αρκετές γυναίκες συνεχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους.
-Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μεγαλώσουν ξανά τα μαλλιά;
Συνήθως η επανέκφυση των τριχών γίνεται ορατή περίπου 6 έως 8 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.
-Υπάρχει κάποια μέθοδος που βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα τα μαλλιά όταν αρχίζουν να επανεκφύονται;
Καλό είναι να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής, και οι βιταμίνες χωρίς τη σύσταση του θεράποντος ιατρού, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.
Τα τοπικά σκευάσματά πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με προσοχή, και μετά από σύσταση Δερματολόγου σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Κι αυτό διότι τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η τριχόρροια μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ευαισθησία, εξάνθημα και κνησμό. Οποιοδήποτε λοιπόν τοπικό σκεύασμα μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.
-Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την συγκεκριμένη περίοδο της θεραπείας;
Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει προϊόντα κατάλληλα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά σαμπουάν, καθαριστικά και λοσιόν που προορίζονται για ευαίσθητο δέρμα.
Η θρεπτική και υγιεινή διατροφή καθώς και η αποφυγή προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες είναι επίσης σημαντική.
Συνέντευξη – Επιμέλεια: Νίκη Μουσαμά
Ευαγγελια Παπακωνσταντινου ,δερματολογος
Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου “Α. Συγγρός”
Δερματοχειρουργική – Αισθητική Δερματολογία
Κρυοχειρουργική – Χημικό Peeling
Εφαρμογές Laser
Μεσοθεραπεία προσώπου – σώματος