Τσίπρας και Ερντογάν επιθυμούν να διατηρήσουν το διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. O τίτλος της εφημερίδας Le Figaro τα λέει όλα. Πλην όμως, αλλού αποσκοπεί ο ένας, αλλού ο άλλος. Λογικό. Μετά το πλουσιοπάροχο δείπνο με μπουζούκια και το προκλητικά χλιδάτο Λευκό Παλάτι του Τούρκου προέδρου, σειρά έχουν τα ΜΜΕ της Γαλλίας. Επικεντρώνονται -μεγαλοπρεπώς- στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην γείτονα. Κι αν η Χάλκη, την οποία επισκέφτηκε Έλληνας, εν ενεργεία, πρωθυπουργός, 86 χρόνια μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν τους έκανε καμία εντύπωση, τα υπόλοιπα αξίζει να τα δούμε. Αναλυτικά…
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France Presse), η Νο 1 γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, στην επίσκεψή του στην Αγία Σοφία και στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
Παράλληλα, σημειώνει τις «συνεχείς διενέξεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το Κυπριακό, την οριοθέτηση των αντίστοιχων εδαφών τους ή το δικαίωμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων». «Οι αποκλίσεις αυτές μπορούν και πρέπει να λυθούν μέσα από το διάλογο» φέρεται να υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Άμβλυνση πιέσεων
Σε εκτενέστερο άρθρο το περιοδικό«Λε Πουέν» βάση τον τίτλο: «Σε επίσκεψη στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αμβλύνει τις εντάσεις».
Παράλληλα, υπογραμμίζει τα λόγια του Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου: «Θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν ειρηνικά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω επίσκεψη έχει ως στόχο «την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στα δύο μέλη του ΝΑΤΟ». Ήδη, την πρώτη μέρα της επίσκεψης, «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να διατηρήσουν το διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες».
Το περιοδικό κάνει αναφορά και στη «βεβαρημένη» ημερήσια διάταξη της συνάντησης, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ibrahim Kalin. «Εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Κυπριακό, μεταναστευτικές ροές, σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα,προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, που τους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ζητώντας την έκδοσή τους», δήλωσε.
Περισσότερη συνεργασία από την Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ελπίζει σε «περισσότερη συνεργασία από την πλευρά της Ελλάδας» για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποτελεί συνταγματική αρχή», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες».
Το «Λε Πουέν» κάνει επίσης αναφορά στην κρίση των Ιμίων: «Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται συμβολικά λίγες μόλις ημέρες μετά την 23η επέτειο μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης. Αφορούσε τις βραχονησίδες που η Ελλάδα αποκαλεί Ίμια και η Τουρκία Καρντάκ. Το 1996 οι διμερείς εντάσεις είχαν σχεδόν οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση».
Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά «στα ζητήματα που προκαλούν προστριβές: Έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, διαφωνίες για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων, μεταναστευτικό». Όχι μόνο, συμπληρώνουμε.