Βαρουφάκης: “Ο Τσίπρας ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, αλλά η Ελλάδα δεν θα έβγαινε απ’ την Ευρωζώνη. Αυτό θα κόστιζε ένα τρισ. ευρώ”

12 Απριλίου 2019 01:06

Αποκάλυψε -και όχι ακριβώς… τεχνηέντως- όλα τα ντεσού της Ευρώπης on air. “Πάμε για κλείσιμο τραπεζών, για να σου δώσουν ένα νέο μνημονειακό δάνειο. Εξήγησα στον Αλέξη Τσίπρα, που τότε, προτού γίνει πρωθυπουργός, ζούσε στην Αμερική, τι έπρεπε να γίνει για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των τραπεζών. Όταν, λοιπόν, πήγα να εφαρμόσω τρία πράγματα που είχαμε πει, δεν εφαρμόστηκαν. Ο Τσίπρας δεν είχε αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε. Τον είχα προειδοποιήσει”.

Αυτό και πολλά ακόμα είπε ευθέως ο χειμαρρώδης, ως συνήθως (Κριός) Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή της (επίσης, Κριαρίνας) Έλλης Στάη  “Open Mind” σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζών, εξηγώντας σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Αλέξη Τσίπρα πως “η απειλή θα ήταν η ίδια για την Ελλάδα, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Κύπρου”. Εφόσον εκλεγόταν πρωθυπουργός, εννοείται. Μετά απ’ αυτή την κουβέντα, λοιπόν, πήρε επ’ ώμου τη διάσωση της Ελλάδας από τον “θώκο” του υπουργού Οικονομικών. Τα συγκεκριμένα, ολίγα, για “ορντέβρ”.

Οι περιβόητες ηχογραφήσεις του Eurogroup

“Αλέξη, ξέρεις γιατί ήρθα εγώ; Για να σε βοηθήσω. Δεν έκανα τίποτα παραπάνω απ’ το να διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου και να φύγω στη συνέχεια”, τόνισε. Όσο για την περιβόητη ηχογράφησή του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, διασαφήνισε ότι δεν επρόκειτο καταρχάς για κουτσομπολιά. Για περιρρέουσες φήμες: “Εγώ το είπα πως έτσι έγινε. Δεν το είπαν άλλοι. Στο πρώτο Εurogroup, που κράτησε δέκα ώρες και τριάντα λεπτά, ελέχθη ότι θα έκλειναν οι τράπεζες, αν όχι την επόμενη μέρα, στο τέλος της εβδομάδας. Είχα, λοιπόν, ιερή υποχρέωση να καταγράψω τα πάντα”.

“Το κάνει και ο κύριος Τσακαλώτος;”, ρώτησε εμβόλιμα η Έλλη Στάη και εκείνος απάντησε:  “Όλοι το κάνουν. Και ο Σόιμπλε και όλοι”. Και διευκρίνισε: “Δεν γίνεται να θυμάσαι όλα όσα ειπώθηκαν και συζητιούνται. Έτσι, τότε, ζήτησα τα πρακτικά της συνεδρίασης.”

Επίσημη διάψευση, βεβαίως, δεν έχει γίνει, όπως επίσης υπερτόνισε ο κ.  Βαρουφάκης. Άλλωστε, τα παραπάνω δεν είναι μέρος του θεσμικού πλαισίου, διασαφήνισε.

Το “περίφημο” δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

“Τα κάναμε σαλάτα, Γιάνη. Το είπε αλήθεια ο πρωθυπουργός;”, ρώτησε στη συνέχεια τον πρώην υπουργό Οικονομικών η ανκοργούμαν του Open. Εκείνος απάντησε: “Το έθεσε πολύ χειρότερα (σ.σ. εννοούσε πιο άκομψα, σε άπταιστα… γαλλικά – καταλαβαίνετε). Ήλπιζα ότι το 62% θα του άλλαζε τη γνώμη. Δεν υπήρχε ποτέ στο τραπέζι σχέδιο Σόιμπλε για Grexit”,  ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: ” ‘Αυτό το δημοψήφισμα το κάνουμε για να χάσουμε ή για να κερδίσουμε;’ ρώτησα τον Αλέξη”. Εννοούσε ότι στην πραγματικότητα το δημοψήφισμα ήταν τυπικό. “Η κυβέρνηση ήθελε το ‘ναι’ “, επισήμανε. Μίλησε κατ’ ουσίαν για μια σχεδιασμένη απάτη απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως εύστοχα σχολίασε, με τη σειρά της, η Λευκαδίτισσα δημοσιογράφος. “Ήξερα ότι ο πρωθυπουργός ήθελε το “ναι” στην Ευρώπη. Απλώς ήλπιζα ο ελληνικός λαός να το απορρίψει”, επανέλαβε. Με πικρία. Ήταν ξεκάθαρο.

Ασύμφορη η έξοδος της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη

Αν η Ελλάδα είχε απαντήσει “όχι” στην Ευρώπη, όμως, τι θα είχε συμβεί; “Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. είπε σχετικά με το αν θα μας είχαν πετάξει απ’ το ευρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν αυτό. Θα κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο στην Ευρωζώνη. Όταν ο Σόιμπλε μού μίλησε για Grexit, ήθελε το ΟΚ από την κυρία Μέρκελ. Τρεις εβδομάδες μετά, δεν το πήρε. H EκΤ ήταν 100% εναντίον του Grexit. Ένα Grexit θα ήταν δυναμίτης για την Ε.Ε. και η κυρία Μέρκελ το γνώριζε. Ο κύριος Σόιμπλε απλώς θέλει να περιαυτολογεί. Ο ίδιος, βέβαια, όπως μου είπε εκ των υστέρων δεν θα το υπέγραφε, ως πατριώτης”.

TIP

Εδώ να πούμε ότι προσωπική σχέση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως τόνισε, απ’ το 2017 δεν έχουν. Και τον είχε στους top του. Τον Νο 1. Μάλιστα, όπως επισήμανε, πολλές φορές δεν πιστεύει στ’ αφτιά και στα μάτια του με όσα τον βλέπει να λέει. “Να βγούμε να πιούμε ένα καφέ, να πούμε, τι; Δεν μπορεί να γιορτάζουμε το ομόλογο που εξέδωσε, με επιτόκιο 3,5% ως επιτυχία. Είναι απαράδεκτο”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα, ακόμα, σε πολλά άλλα. Ο Βαρουφάκης δεν σταματά ποτέ να μιλάει. Είναι καταιγιστικός. Πάντα.

EXTRA TIP

Τα πράγματα, πάντως, ήταν, όπως καταλάβατε, πολύ ευκολότερα για την Ελλάδα και πήγαμε και παραδοθήκαμε άνευ όρων. Τι παραπάνω να σχολιάσεις εδώ… Τι όμως…  Ναδίρ. Η κυβέρνηση του ναδίρ εξ αρχής. Με το “καλημέρα”. (Γουλιέλμος) τέλος.

Ντονατέλλα Αδάμου