Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

Συντάκτης: Newsroom

Πριν 1 ώρα

Σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή η Βέφα Αλεξιάδου. Η αγαπημένη μαγείρισσα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Βέφα Αλεξιάδου, τα τελευταία χρόνια, είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

 

Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933. Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880. Πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.

Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900. Το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.

Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο δύο μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Η Βέφα Αλεξιάδου τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα.

Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στον Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο. Παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη» από όπου πήρε δίπλωμα ανώτατων σπουδών.

Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

Από το 1998 ήταν μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Αρχέστρατου» Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Για 30 χρόνια συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και ήταν επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.