Βόλος – Το διαμάντι του Παγασητικού

14 Απριλίου 2019 16:46

 

Το διαμάντι του Παγασητικού

Από τους ομορφότερες πόλεις για επίσκεψη όλο τον χρόνο, ο Βόλος είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς. Σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Διαθέτει τα πάντα: πολύ τουριστική υποδομή, επιλογές για αγορές, ξεχωριστές γεύσεις και διασκέδαση.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον Βόλο, καθώς είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας που προσφέρει επιλογές για όλους. Χτισμένος στους πρόποδες του Πηλίου και στο μυχό του Παγασητικού κόλπου αποτελεί το λιμάνι και το διοικητικό κέντρο του νομού. Διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και φυσικά τα περίφημα τσιπουράδικα.

Η πόλη σήμερα γνωρίζει έντονη οικονομική και πολιτιστική ζωή, καθώς διαθέτει Πανεπιστήμιο, σύγχρονες υποδομές και συγκοινωνίες. Στις κεντρικές λεωφόρους Ιάσωνος, Δημητριάδος, όλο το εμπορικό κέντρο με επίκεντρο τον πεζόδρομο της οδού Ερμού και όλους τους παρακείμενους δρόμους χτυπάει δυνατά ο ρυθμός της πόλης.


Εδώ θα βρείτε κυρίως cafés και bars, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα. Περπατήστε στην
παραλία της πόλης όπου θα γευτείτε υπέροχους μεζέδες με ντόπιο τσίπουρο στα παραδοσιακά τσιπουράδικα της παραλιακής, γνωστά σε όλη την Ελλάδα.


Κατά την παραμονή σας στην πόλη ξεναγηθείτε στο Αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο ε
ίναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, χτισμένο το 1909. Ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ευρήματα από το Σέσκλο και το Διμηνιό, γλυπτά της κλασικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητριάδα. Αξίζει επίσης να ξεναγηθείτε στην Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζιώγα, που οι Βολιώτες αποκαλούν το «σπίτι με τα τριαντάφυλλα». Μοναδικό στο είδος του είναι το Εντομολογικό μουσείο.

 

 

Ξεχωριστό και το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο που στεγάζει τη συλλογή του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Κάντε επίσης μια βόλτα στον Σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου που χτίστηκε το 1884, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο. Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή. Στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα θα θαυμάσετε ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στη συνοικία Παλαιά. Διαθέτει μουσείο πλινθοκεραμοποιείας, εστιατόρια, μουσική σκηνή, μπαρ κ.ά. 

Άλλα μνημεία που πρέπει να δείτε είναι η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι νεολοθικοί οικισμοί Δίμηνι, Σέσκλο, Αρχαία Δημητριάδα και Ιωλκό λίγο έξω από την πόλη.

Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Πήλιο το 1895. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ.Σ. Μηλεών.

Λόγω της θέσης του ο Βόλος αποτελεί καλή αφετηρία για εξορμήσεις στο Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, με τα γραφικά χωριά του. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μακρινίτσα, τις Μηλιές, τα Χάνια, την Τσαγκαράδα, την Πορταριά, μεταξύ άλλων, που είναι μερικά μόνο από τα ξακουστά χωριά του Πηλίου.

Αξίζει να δείτε

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό μουσείο

Κατά την παραμονή σας στην πόλη ξεναγηθείτε στο Αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, χτισμένο το 1909. Ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ευρήματα από το Σέσκλο και το Διμηνιό, γλυπτά της κλασικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητριάδα. 

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή 
Στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συλλογή του σημαντικού ερευνητή περιέχει θησαυρούς της λαϊκής μας παράδοσης. 


Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια
Το κόκκινο σπίτι, γνωστό στους Βολιώτες ως το «σπίτι με τα τριαντάφυλλα», λειτουργεί ως μουσείο-πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Αξίζει να το δει κανείς για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. 


Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Στεγάζει τη συλλογή του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Δημοτικό Θέατρο του Βόλου

Το νέο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου διαθέτει χίλιες περίπου θέσεις και την μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων. Έρχεται να συνεχίσει μια θεατρική παράδοση ενός αιώνα.

Άγιος Κωνσταντίνος    
Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου, χτισμένος το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν το Ναό σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης. 

Η Παλιά Πόλη
Το κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα της πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Τον ίδιο καιρό ερήμωνε η κοντινή Δημητριάδα, μεγάλο και πολυάνθρωπο κέντρο της παλαιάς ναυπηγικής των κωπήλατων πλοίων, που είχε συνοικισθεί από το βασιλέα της Μακεδονίας Δημήτριο τον Πολιορκητή. Η νέα ναυπηγική με τα μικρά ιστιοφόρα αναπτυσσόταν σε πολλά σημεία του Παγασητικού Κόλπου. 


Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου 
Το κτίριο χτίστηκε το 1884, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1888). Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.


Πολυχώρος Τσαλαπάτα
Αξίζει ένα πέρασμα από δω για να θαυμάσετε ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στη συνοικία Παλαιά. Διαθέτει μουσείο πλινθοκεραμοποιείας, εστιατόρια, μουσική σκηνή, μπαρ κ.ά. 

Νέα Ιωνία

Η περιοχή της Νέας Ιωνίας, θα σας ταξιδέψει στο γοητευτικό παρελθόν. Αυτή τη γειτονιά τη δημιούργησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, όταν ήρθαν και βρήκαν  ζεστασιά εδώ το 1922, ρημαγμένοι και εξαθλιωμένοι μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή, με την αρχοντιά, την υπερηφάνεια και την απλότητα τους έστησαν εδώ τα σπιτικά και έδωσαν το δικό τους χρώμα και τη δική τους πολιτιστική σφραγίδα στην πόλη του Βόλου.

Τα τσιπουράδικα του Βόλου

Ο Βόλος φημίζεται για τα περίφημα τσιπουράδικα. Δεν υπάρχει επισκέπτης της πόλης που να μην γεύθηκε τους πασίγνωστους εκπληκτικούς βολιώτικους θαλασσινούς μεζέδες, πίνοντας τσιπουράκι, είτε αγναντεύοντας τον καταγάλανο Παγασητικό, είτε ανταμώνοντας την παράδοση σε κάποιο σοκάκι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών κάθε είδους Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός προγράμματος προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού Μαγνησίας, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της διατροφικής ιστορίας της περιοχής και των παραγωγικών δικτύων που λειτουργούν παράλληλα. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει με αφιέρωμα στα τσιπουράδικα του Βόλου, που σφραγίζουν τη βολιώτικη γαστρονομική ιστορία.
Η γαστρονομία άλλωστε, αποδείχθηκε ως μια ισχυρή πολιτιστική δύναμη, που μέσα από την ποικιλία της, διαμορφώνει πολύτιμους δεσμούς συνοχής μεταξύ των λαών του κόσμου.

Πάμε λοιπόν για τσίπουρα, πάμε για μια χορταστική βόλτα στο γευστικό πλούτο του Βόλου…

Σήμερα το βολιώτικο τσιπουράδικο, της γειτονιάς ή της παραλίας, φιλοξενεί τους πάντες, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, μόρφωση ή κοινωνική τάξη. Οι πάντες, «πνίγουν» τις όποιες διαφορές τους σε μια γουλιά τσίπουρο, απολαμβάνοντας φρέσκους και υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες. Στο τσιπουράδικο θα ακούσεις τις έντονες διαμάχες για την πολιτική ή το ποδόσφαιρο, να καταλήγουν σε έντονα γέλια και πειράγματα.
Έμπειροι επαγγελματίες, είναι στη διάθεση κάθε επισκέπτη ώστε να προσφέρουν, με χαμόγελο και καλή διάθεση, μια μεγάλη ποικιλία από μεζέδες ευωδιαστούς που μυρίζουν θάλασσα και που σίγουρα ικανοποιούν κάθε γευστικό γούστο.
Με τέτοιες πρωτοβουλίες, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών κάθε είδους Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, επιχειρεί να αναδείξει μια ιδιαίτερη πτυχή κοινωνικής και πολιτιστικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τις αναγκαιότητες της σύγχρονης καθημερινότητάς μας: Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το μουντό και γκρίζο χρώμα της κρίσης σε όλους τους τομείς, απαντούμε με το ζωηρό πολύχρωμο φως του ντόπιου πολιτισμού μας.

Ο Βόλος κρατά ψηλά και ζωντανή την παράδοση των τσιπουράδικων. Στα τσιπουράδικα της πόλης μπορείς να απολαύσεις μεγάλη ποικιλία μεζέδων όπως:

Αλμυροί, τουρσιά και παστά (ελιές, πιπεριές, γαύρος μαρινάτος, σαρδέλες, λακέρδα), τηγανητοί (σαγανάκι, καλαμαράκια, γαύρος, αθερίνα, μπακαλιάρος, κεφτεδάκια, μελιτζάνες), διάφοροι (ντολμαδάκια, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα παστουρμάς, σπεντζοφάι, τυράκια με έντονη ή λιπαρή γεύση), θαλασσινοί (χταποδάκι, γαρίδες, καραβίδες, μύδια) και τέλος οι σπάνιοι (αβγοτάραχο, αχινοί, φούσκες, στρείδια, κολιτσιάνους, αυγά χταποδιού, συκώτια ψαριών κ.λπ.).

Ανταμώνουμε με τον πολιτισμό μας, ανταμώνουμε με τις γεύσεις, ανταμώνουμε εμείς οι ίδιοι, ως άνθρωποι, ως δρώντες πολίτες, που αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή.
Πάμε λοιπόν για τσίπουρα, πάμε για μια χορταστική βόλτα στο γευστικό πλούτο του Βόλου…