Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
28 Μαρτίου 2022 18:15
Wellbeing: η κίνηση που δεν πρέπει να σταματάμε ακόμη και μπροστά σε κόσμο.
Το φτέρνισμα αποτελεί τον τρόπο που το αναπνευστικό σύστημα απομακρύνει ερεθιστικούς παράγοντες. Όπως είναι η γύρη, η σκόνη ή τα μικρόβια. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Πνευμονολογική Εταιρεία δεκάδες χιλιάδες σταγονιδίων ξεπηδούν από τη μύτη με ταχύτητα περίπου έως και 160 χλμ/ώρα. Αρκετά άτομα ωστόσο φαίνεται πως ντρέπονται να φτερνιστούν και το συγκρατούν. Γεγονός που ενέχει ορισμένους κινδύνους. Ο φραγμός των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, μπορεί να 20πλασιάσει την πίεση που ασκείται σε αυτούς κατά το φτέρνισμα.
Αίσθημα βάρους στο στήθος. Η παρακράτηση της δύναμης του φτερνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα επιπλέον βάρους στο στήθος. «Πιέζοντας το διάφραγμα, το μυ του θώρακα που μας βοηθά να αναπνεύσουμε. Είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε περισσότερη πίεση στο στήθος ακόμα και στα πλευρά». Τόνισε ο Jason Abramowitz, ωτορινολαρυγγολόγος στο New Jersey.
Πόνος στο αυτί. Η ρήξη τυμπάνου είναι μια πιθανή επιπλοκή ενός συγκρατημένου φτερνίσματος. «Η μύτη και τα αυτιά συνδέονται με την ευσταχιανή σάλπιγγα». Εξηγεί ο δρ Abramowitz. προσθέτοντας πως «η αυξημένη πίεση από τη συγκράτηση του φτερνίσματος διοχετεύεται στο αυτί. Προκαλώντας τραυματισμό του τυμπάνου».
Μόλυνση στο αυτί. Συγκρατώντας το φτέρνισμα διοχετεύεται το περιεχόμενο της μύτης προς τα αυτιά αυξάνοντας τις πιθανότητες μεταφοράς ιών και μικροβίων. Συνεπώς και τον κίνδυνο ωτίτιδας.
Συμπερασματικά είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές να μην πνίγουμε το φτέρνισμα. Επομένως φροντίζουμε να φτερνιζόμαστε στην εσωτερική γωνία του αγκώνα, χρησιμοποιούμε πάντα ένα χαρτομάντιλο. Το οποίο απορρίπτουμε στα σκουπίδια και πλένουμε τα χέρια μας μετά. Για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς σταγονιδίων.