Η περίμετρος της μέσης που προάγει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα ένας απλός και πρακτικός τρόπος που αποτελεί δείκτης ευζωίας δεν είναι άλλος από τις ιδανικές διαστάσεις
Wellbeing: η περίμετρος της μέσης είναι καθρέφτης για την υγεία.
Υπάρχει άραγε μέθοδος με καθημερινή εφαρμογή που θα μπορούσε να συμβάλλει στον έλεγχο της υγείας μας; Το βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας και Υγείας Αριστείας (NICE) για πρώτη φορά δίνει την απάντηση. Η περιφέρεια της μέσης κρύβει το μυστικό. Η περίμετρος της οποίας θα πρέπει να είναι η μισή από το συνολικό μας ύψος.
Το λίπος στην κοιλιά είναι παράγοντας διάφορες χρόνιες παθήσεις. Όπως για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τον Dr Paul Chrisp, η σωστή συνάρτηση περιφέρειας- ύψους αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και πρακτικούς τρόπους μέτρησης. Ουσιαστικά πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση της υγείας μας.
«Η επιτροπή μας διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα σαφές όφελος από τη χρήση της αναλογίας μέσης προς το ύψος. Και τα άτομα μπορούν εύκολα να τη μετρήσουν και μόνοι τους. Και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα για να ζητήσουν ιατρική συμβουλή. Η διαπίστωση διαφορετικής αναλογίας δείχνει ότι διατρέχουν κίνδυνο».
Ένας απλός τρόπος υπολογισμού
Για παράδειγμα, εάν το ύψος μιας γυναίκας είναι 1,65 cm, η περιφέρεια της μέσης δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 73 cm. Αντίστοιχα όμως, την κλίμακα αυτή όλοι είναι σε θέση να την καταλάβουν. Τόσο από άντρες αλλά και από γυναίκες. Και ανεξάρτητα από τη μυϊκή μάζα ενός ατόμου και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ο Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης προσθέτει τα πορίσματα από την έρευνά του. Δηλαδή «το περιττό πάχος γύρω από τη μέση αποτελεί σημάδι ότι θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες ή να κάψετε περισσότερες. Επιπλέον οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το ύψος τους και την περίμετρο της μέσης τους. Καθότι το γράφουν οι ετικέτες των ρούχων. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα απλό εργαλείο».