Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
1 Ιουλίου 2022 18:15
Κατατάσσοντάς τα στη λίστα με τα φρούτα που δε θα πρέπει να λείπουν από την καλοκαιρινή μας διατροφή. Είναι τα καλοκαιρινά φρούτα που προστατεύουν την υγεία μας, όπως θα ανακαλύψετε και παρακάτω.
Παρόλο που το μέγεθός τους είναι μικρό, τα βερίκοκα περιέχουν τα πολύτιμα φλαβονοειδή, που προστατεύουν από ασθένειες. Όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις αλλά και β-καροτίνη και βιταμίνες Α, C και Ε. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Το οποίο συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες ασθένειες. Έρευνα σε 2.375 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών και ανθοκυανών σχετιζόταν με 42% και 73% χαμηλότερη βαθμολογία φλεγμονής, αντίστοιχα. Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέθηκε επίσης με 56% χαμηλότερη βαθμολογία οξειδωτικού στρες.
Τα βερίκοκα αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμινών C, Ε και Α. Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της όρασης. Ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται απευθείας στα μάτια και προστατεύει από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Από την άλλη, η λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη βρίσκονται στους φακούς και τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων είναι εκείνες οι πολύτιμες ενώσεις που προστατεύουν από το ηλιακό φως, τη ρύπανση και τον καπνό του τσιγάρου. Η βιταμίνη C προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και οι περιβαλλοντικοί ρύποι, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία του κολλαγόνου, που με τη σειρά του χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα. Τέλος, όπως ανέδειξε μια μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων, η συμπληρωματική χορήγηση β-καροτίνης μείωσε τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος κατά 20%.
Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι οποίες ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και εν προκειμένω την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.