Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
9 Ιουνίου 2022 18:15
Έρευνα που έγινε σχετικά με το κυνήγι της τελειότητας κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Με επικεφαλής την ψυχολόγο Katerina Rnic από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology. Τα ευρήματα σχολιάζει σε άρθρο του Αμερικανός ψυχολόγος Mark Travers.
Στη διερεύνηση του ρόλου της τελειοθηρίας στην εμφάνιση κατάθλιψης οδήγησε ένα παλαιότερο ερευνητικό project της επιστημονικής ομάδας που συνέδεσε το εξιδανικευμένο από την κοινωνία στοιχείο της προσωπικότητας με επικίνδυνα ψυχολογικά «σκοτάδια». Για τη διακρίβωση των τύπων τελειοθηρίας που ωθούν στην κατάθλιψη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα μοντέλο που σχετίζει την τελειοθηρία με την κοινωνική απόσυρση από το σύνολο και κατ’ επέκταση την κακή διάθεση και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, «δεδομένου ότι το επαγώμενο από τις διαπροσωπικές σχέσεις στρες αποτελεί από τις κυρίαρχες αιτίες κατάθλιψης», σύμφωνα με τη Δρ Rnic.
Η έρευνα απάντησε ακόμα και στο γιατί οι τελειομανείς επιμένουν σε συμπεριφορές. Παρόλο που αναγνωρίζουν τα αρνητικά επακόλουθα, σημειώνει ο Δρ Travers. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, πολλές φορές υπάρχουν και πλεονεκτήματα από την προσκόλληση κάποιου στην τελειοθηρία. Για παράδειγμα, η αυτοπροσανατολιζόμενη τελειοθηρία που σχετίστηκε με εντονότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και κοινωνική αποστασιοποίηση. Συνδέθηκε και με υψηλότερα επίπεδα αναγνώρισης της αξίας τους. Ενδεχομένως λόγω των ισχυρών κινήτρων και της αποφασιστικότητάς τους που αποτελούν συνήθως αξιοθαύμαστες αρετές.