Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
17 Απριλίου 2022 18:15
Wellness: δώστε στον εαυτό σας 30′ για να νιώσει καλύτερα.
Η σωματική άσκηση αποτελεί ένα πανίσχυρο φυσικό όπλο τόσο για την σωματική μας υγεία όσο και για την ψυχική. Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες από το Iowa State University (ISU), 30 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να μειώσουν αισθητά τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ενώ παράλληλα το όφελος από τις θεραπευτικές συνεδρίες αυξάνει έστω και προσωρινά.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 30 ενήλικες που βίωναν καταθλιπτικά επεισόδια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικές έρευνες σε τρεις διαφορετικές φάσεις: πριν, στη μέση και μετά από μια προπόνηση ποδηλασίας μέτριας έντασης διάρκειας 30 λεπτών και έπειτα 25, 50 και 75 λεπτά μετά.
Όσοι έκαναν ποδήλατο κατά την πρώτη επίσκεψη στο εργαστήριο επέστρεψαν μια εβδομάδα αργότερα για να επαναλάβουν το πείραμα. Όμως πρώτα περίμεναν για 30 λεπτά με την άλλη ομάδα να αντιστρέφει επίσης τη σειρά άσκησης για ξεκούραση.
Με την ολοκλήρωση αυτών των συνεδριών, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τις έρευνες. Έτσι ώστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης να έχουν τη σωστή αξιολόγηση.
Τρία βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης παρουσίασαν σημαντική μεταβολή:
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι παράλληλα με την ποδηλασία, βελτιώθηκε η διάθεση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των 30 λεπτών άσκησης και έως και 75 λεπτά μετά. Ωστόσο, μετά από περίπου 75 λεπτά, τα οφέλη της άσκησης στην καταπολέμηση της ανηδονίας άρχισαν να εξασθενούν. Παρόλα αυτά, η βελτίωση ήταν ακόμα αισθητή σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έκανε καμία δραστηριότητα.
Όσοι κάνουν ποδήλατο είχαν καλύτερες επιδόσεις στο τεστ για την ανίχνευση της κατάθλιψης στα μέσα της άσκησης. Αλλά τα ευρήματα ήταν λιγότερο έντονα 25 και 50 λεπτά μετά από ό,τι στην ομάδα που έκανε διάλειμμα.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι ένιωσαν μια ισχυρότερη σύνδεση με τους θεραπευτές τους. Υπέδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να ωθήσει τον εγκέφαλο να προχωρήσει περισσότερο με εργασίες που εμπλέκουν το συναίσθημα. Σε πιο βαριές περιπτώσεις όμως, η χρήση φαρμακευτικών αγωγών ήταν αναγκαία. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η γνώση ότι η άσκηση προσφέρει πολλά καρδιαγγειακά και σωματικά οφέλη. Καθώς έχει ακόμα ισχυρά ψυχολογικά οφέλη έστω και από μία μόνο συνεδρία». καταλήγει ο δρ. Jacob Meyer καθηγητής κινησιολογίας στο Iowa State University και κύριος συγγραφέας.