Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
9 Μαρτίου 2020 14:17
Η υπογονιμότητα, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία του ζευγαριού να συλλάβει μετά από προσπάθειες ενός έτους, είναι πρόβλημα ζεύγους και όχι ατομικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα τόσο από τους ίδιους όσο και από τους ειδικούς. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το ποσοστό που ευθύνεται ο άνδρας και η γυναίκα είναι 50-50 και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη που θέλει τη γυναίκα να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για το πρόβλημα …
Η υπογονιμότητα έχει ψυχικό κόστος τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Και οι δύο ονειρεύονται και παλεύουν για την εκπλήρωση της πιο ποθητής επιθυμίας. Με διαφορετικό τρόπο καθένας αγωνίζεται να τα καταφέρει. Η στήριξη του ενός από τον άλλον κρίνεται απαραίτητη. Όπως και η στήριξη και των δύο από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που θα τους αναλάβει και ατομικά αλλά και συνολικά ως μία οντότητα!
Στα πλαίσια της διερεύνησης της γονιμότητας η γυναίκα έχει σύμμαχο και οδηγητή για τον απαραίτητο έλεγχο τον γυναικολόγο της και αντίστοιχα ο άνδρας έχει τον ουρολόγο – ανδρολόγο. Πέρα όμως από την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που θα υποβληθεί το ζευγάρι για τον εντοπισμό του προβλήματος, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονισθεί και η συναισθηματική διάσταση του ζητήματος που πολλές φορές παραμελείται λανθασμένα.
Το ζεύγος όλη αυτή τη χρονική περίοδο που προσπαθεί για τεκνοποίηση βρίσκεται αντιμέτωπο με την αγωνία της απώλειας, προσπαθεί να αποβάλλει το βάρος της ενοχής και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ερωτική του ζωή, ισορροπώντας στην καθημερινότητα. Όσο περνά ο καιρός το ζευγάρι φοβάται οτι θα χάσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει οικογένεια και οτι δε θα ζήσει τον ρόλο του γονέα. Η γυναίκα νιώθει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αρκετές φορές κυριεύεται από ενοχικά συναισθήματα. Στον άνδρα, όταν αποκαλύπτεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα του σπέρματος, η εικόνα του δυνατού, σεξουαλικού και γόνιμου φύλου αποκαθηλώνεται μονομιάς και αρχίζει ο βουβός πόνος, γιατί απλά “οι άνδρες δεν κλαίνε”…
Στις μέρες μας το ζευγάρι που αντιμετωπίζει θέματα γονιμότητας έχει ισχυρούς συμμάχους την εξειδικευμένη ιατρική γνώση, την προσέγγιση του ζευγαριού ως ολότητα και την επανάσταση στη γενετική. Η επιθυμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει το δικό τους παιδί δεν είναι ένας φιλοσοφικός στοχασμός αλλά στόχος ρεαλιστικός και εφικτός .
Η λύση λοιπόν είναι ο συνδυασμός γυναικολόγου αναπαραγωγής και ανδρολόγου έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και να λυθούν τα προβλήματα.
Η υπογονιμότητα από μόνη της έχει πολλές πτυχές που πρέπει να αναλυθούν και να διευκρινιστούν. Πολλές φορές το να θέσουμε σαν βασικό πρόβλημα την ηλικία της γυναίκας είναι η εύκολη λύση … αλλά η επιτυχία έρχεται μόνο από τον ενδελεχή έλεγχο του ζευγαριού και ο συνδυασμός των ιατρικών ειδικοτήτων είναι το κουμπί της επιτυχίας!
Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος