ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΝΑΪΣ – ΣΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

21 Δεκεμβρίου 2022 15:23

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία μας; Μέχρι το πιο γλυκό άπειρο…

Οι εορταστικές μέρες σε μια πόλη όπως η Σέρρες παραπέμπουν αυτόματα σε μυρωδιές και γεύσεις. Τα σιροπιαστά γλυκά, οι σοκολατένιοι πειρασμοί, οι αφράτες βασιλόπιτες και οι γλυκές αλχημείες φαίνεται να μη σταματούν ποτέ. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία μας; Ο Σύκας Βασίλειος ιδιοκτήτης και δημιουργός του ζαχαροπλαστείου ΑΝΑΪΣ, καταξιωμένος στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής, μας απαντά με βεβαιότητα: Μέχρι το πιο γλυκό άπειρο…

-Το ΑΝΑΪΣ είναι γνωστό για τις πιο υπέροχες γεύσεις. Ποιο ήταν το καθοριστικό γεγονός που σας έκανε να καταλήξετε ότι αυτή είναι η τέχνη της καρδιάς σας;
Καθοριστική ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι αυτή η τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι το καταλληλότερο πεδίο για να εκφραστεί η ανάγκη μου να δημιουργώ και η επιθυμία μου να προσφέρω στον κόσμο κάτι πραγματικά καλό και ποιοτικό. Έτσι πριν 29 χρόνια, το 1993 δημιουργήθηκε το ΑΝΑΪΣ στο οποίο έγινα ιδιοκτήτης το 2007.

-Τι σας συναρπάζει στη ζαχαροπλαστική;
Η φαντασία που κινητοποιείται από την επιθυμία μου να δημιουργήσω, και φυσικά η ομορφιά και η γεύση. Η αληθινή όμως προτίμηση είναι η ακρίβεια και η πειθαρχία που χρειάζεται. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα υλικά στη σωστή αναλογία ώστε να πετύχει η ένωση και η χημεία τους για να έχεις το τέλειο και ποιοτικό αποτέλεσμα.

– “Αδιαπραγμάτευτη Ποιότητα” είναι το μήνυμα που εκπέμπεται στο σλόγκαν σας. Ποια είναι η πρακτική που σας οδηγεί σε αυτή τη διαφοράς στην υφή και τη γεύση;
Η χρήση των κατάλληλων ποιοτικών και βιολογικών υλικών όπως για παράδειγμα βιολογικό γάλα, βιολογικά αυγά και φρούτα, καλή και ποιοτική σοκολάτα και βέβαια ο συνδυασμός τους στην κατάλληλη αναλογία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η αγάπη και το μεράκι.

– Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι πιο σημαντικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη δημιουργική σας πρακτική μέχρι σήμερα; Οικογενειακές ρίζες, υπήρξαν μέντορες; Ταξίδια;
Σίγουρα βιωματικές εμπειρίες από την παιδική μου ηλικία. Τότε που όλα ήταν αγνά και αυθεντικά. Και βέβαια τα ταξίδια μου, όπου γνώρισα γευστικές συνήθειες άλλων λαών και συνάντησα μέντορες της γαλλικής κυρίως ζαχαροπλαστικής.

– Η ελληνική γαστρονομία είναι ξακουστή. Τη θεωρείτε υπερτιμημένη; Στην πραγματικότητα οι Έλληνες όντως γνωρίζουν από καλό φαγητό; Ή έτσι θέλουν να πιστεύουν;
Μάλλον ισχύουν και τα δύο. Σίγουρα όμως οι θησαυροί που παράγονται στην ελληνική γη μέλι, κρασί, μαστίχα, ελαιόλαδο και άλλα πολλά, έχουν χρησιμοποιηθεί με σοφία από τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών αιώνες πριν, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει η γαστρονομική παράδοση στην οποία έχουν μυηθεί όλες οι γενιές μέχρι σήμερα.

-: Gourmet φαγητό. Είναι πεδίο αντιμαχόμενων απόψεων. Εσείς τι ορισμό θα δίνατε;
Θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ με την άποψη ότι για ένα gourmet φαγητό ή γλυκό χρειάζεται υψηλή τεχνογνωσία επαγγελματικά. Επιπλέον, κατά την άποψη μου, gourmet δύναται να φτιαχτεί από οποιονδήποτε, και να είναι και κάτι καλό. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν υλικά άριστης ποιότητας με πολύ μεράκι.

– Εσείς ως ζαχαροπλάστης και ειδικός στην ζαχαροπλαστική γαστρονομία, ποιο είναι το γλυκό της ιδιαίτερης προτίμησης σας, που θα προτείνατε σε κάποιον να το δοκιμάσει, και γιατί;
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν γλυκά που δεν προτιμώ. Το κάθε ένα έχει την ιδιαιτερότητα του και τη γεύση που το χαρακτηρίζει και αυτό είναι που τα κάνει όλα τόσο διαφορετικά και μοναδικά αλλά εξίσου επιθυμητά και απολαυστικά. Αν με βάζατε να διαλέξω, προσωπικά πάντα, θα επέλεγα την Plaisir Sucre. Πρόκειται για ένα γλυκό που αποθεώνει την σοκολάτα, με μια ποικιλία υφών και γεύσεων. Τονίζει την σοκολάτα γάλακτος και παίζει με τις διάφορες μορφές της δημιουργώντας μια εξαιρετική σύνθεση και μοναδική γευστική αίσθηση όταν δοκιμάζονται μαζί.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΝΑΪΣ – ΣΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ