Quantcast

Ζακυνθινό Τυρί Μπάστας

8 Απριλίου 2025 11:35

Η οικογένεια Μπάστα ασχολείται με την παραγωγή τυριού εδώ και τρεις γενιές, διατηρώντας τη δική της κτηνοτροφική μονάδα. Το 2008, ο Παναγιώτης Μπάστας προχώρησε σε εκσυγχρονισμό του παλιού τυροκομείου, δημιουργώντας μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Η μονάδα αυτή παράγει το μοναδικό, αρωματικό και πικάντικο λαδοτύρι Ζακύνθου, γνωστό τοπικά ως “ντόπιο”, καθώς και τη λαδογραβιέρα, ένα επίσης πικάντικο τυρί, με τη χαρακτηριστική διαδικασία ωρίμανσης μέσα σε ελαιόλαδο. Επιπλέον, παράγουν βαρελίσιο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, καθώς και αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι.

Τα προϊόντα της οικογένειας Μπάστα διατίθενται σε περιορισμένη κλίμακα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Πάτρα.